Eerste studieresultaten COVID-vaccinatie bij kankerpatiënten
Uit een studie die de werking van het afweersysteem en de veiligheid van COVID-vaccinatie (BioNTech/Pfizer) bij 200 kankerpatiënten onderzocht, blijkt dat antistoffen bij de meeste patiënten worden aangemaakt na de eerste prik, maar dat deze antistoffen niet bij alle groepen van patiënten toenemen na de tweede prik. Voornamelijk patiënten die een chemotherapiebehandeling krijgen of behandeld worden met Rituximab maken minder antilichamen aan.
Op de resultaten van de studie waarbij kankerpatienten gevaccineerd werden met het COVID-vaccin van AstraZeneca is het nog even wachten. Deze stalen worden momenteel verzameld en geanalyseerd. Gelijkaardige resultaten worden verwacht.
Kernboodschappen
- Het COVID-vaccin (van BioNTech/Pfizer) is even veilig voor kankerpatiënten die behandeld worden als voor gezonde vrijwilligers.
- Omdat er een verminderd effect van het vaccin mogelijk is, blijft het ook voor gevaccineerde kankerpatiënten belangrijk om zichzelf goed te beschermen. Zij krijgen een extra bescherming als ook hun gezinsleden en nauwe contacten zich laten vaccineren en waakzaam de maatregelen blijven opvolgen.
- Verder onderzoek – dat reeds loopt — zal uitwijzen of een derde vaccin zes maanden na de eerste prik, bijdraagt aan het aanmaken van een grotere hoeveelheid antistoffen bij kankerpatiënten in behandeling.
Meer weten? Lees de persberichten die over de eerste resultaten van deze studie schrijven.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.