AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Eigen auto brengt vroedvrouwen tot bij jonge ouders thuis

Deinze - AZ Sint-Vincentius

Sinds 2008 biedt AZ Sint-Vincentius Deinze jonge ouders thuis postnatale zorg op maat aan. Het vroedvrouwenteam blijft zo zeven op zeven paraat staan voor haar patiënten en hun baby, ook na ontslag uit het ziekenhuis. De verplaatsingen van de vroedvrouwen gebeuren voortaan met een eigen wagen van de materniteit. “We zijn nu nog meer gemotiveerd, en trots om zo professioneel te werk te kunnen gaan”, klinkt het.

Doel van de postnatale zorg is de jonge ouders verder te begeleiden na de kraamperiode, tijdens het prille ouderschap en bij de borstvoeding. “We merkten dat bij de bevalling ongeveer twee derden van de moeders koos voor borstvoeding, maar dat daar na zes weken slechts de helft van overbleef. Er was duidelijk nood aan verdere emotionele en medische ondersteuning na ontslag uit het ziekenhuis”, verduidelijkt hoofdvroedvrouw Sabine Van de Vyver. De vroedvrouwen vormen een klankbord voor de jonge ouders. Ze werken ook voortdurend samen met gynaecologen en kinderartsen van het ziekenhuis, maar ook met de zelfstandige vroedvrouwen uit de regio en de regioverpleegkundige van Kind en Gezin om een optimale zorg te garanderen.

Ondertussen is dit initiatief uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het zorgaanbod. Voor de mama’s voelt het vertrouwd aan om een bekend gezicht terug te zien, zo blijkt. Bij meer dan 85 % van de pas bevallen mama’s gaat een vroedvrouw van het ziekenhuis nadien ook thuis langs. “Hun engagement is dan ook groot en dat appreciëren niet alleen de ouders, maar wij evenzeer”, vult algemeen directeur Jan Blontrock verder aan. Het team staat zeven dagen op zeven paraat. Dat ze nu een auto krijgen van het ziekenhuis om de postnatale zorg te faciliteren, is een echte opsteker. “We zijn nu nog meer gemotiveerd, en trots om zo professioneel te werk te kunnen gaan”, klinkt het.

De materniteit van AZ Sint-Vincentius Deinze ontving eind vorig jaar ook het BFHI-label (Baby Friendly Hospital Initiative) dat staat voor kwalitatief hoogstaande opvang, ondersteuning en begeleiding van moeder en baby in het ziekenhuis. De postnatale zorgen tillen die zorgen naar een nóg hoger niveau. “Het maakt de cirkel rond de zorg voor, tijdens en na de zwangerschap voor moeder en kind helemaal rond”, zo besluit hoofdvroedvrouw Sabine Van de Vyver.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.