AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Europese primeur: AZ Maria Middelares plaatst implantaat uit 3D-printer in enkel

AZ Maria Middelares plant als eerste ziekenhuis in Europa een 3D-geprint implantaat in de enkel. Dankzij een op maat gemaakt implantaat uit trabeculair metaal kan de ruimte die ontstaat na het verwijderen van een eerder geplaatste enkelprothese maximaal opgevuld worden. Op die manier is er een grotere kans op ingroei van het bot met een betere genezing tot gevolg.

Op donderdag 21 februari werd voor het eerst een 3D-geprint implantaat in de enkel geplaatst door dr. Tom Lootens. Bij de betreffende patiënt diende de eerder geplaatste enkelprothese verwijderd te worden, doordat ze los kwam te zitten. De ruimte die hierdoor ontstond, diende opgevuld te worden met een implantaat van dezelfde hoogte voor behoud van de lengte van het been.

Keuze voor 3D-implantaat

Vroeger werden bij dergelijke ingrepen standaardimplantaten met vaste maten ingezet. De fixatie bleek vaak onvoldoende, met een langduriger genezingsproces en een lagere kans op slagen.

Op basis van CT beelden werd nu een 3D-implantaat uit trabeculair metaal en een bijbehorende plaat op maat geprint. Dit erkende trabeculair metaal wordt regelmatig gebruikt voor reconstructie van botverlies, bv. in de heup en knie. Het metaal heeft immers de eigenschap om bot goed te laten ingroeien en wordt nu voor het eerst gebruikt voor toepassing in de enkel. Via computeranalyse werd bovendien een bepaalde hoek in het implantaat ingebouwd om een beter afrol ter hoogte van de enkel en voet te garanderen. Dit alles geeft de prothese een grotere kans op genezing.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.