AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Kunstveiling brengt 4 440 euro op voor patiënten met reumatoïde artritis

De Reumatoïde Artritis Patiëntenvereniging (RA Liga) en vzw Maria Middelares organiseerden samen een succesvolle kunstveiling voor het goede doel. De opbrengst van de kunstwerken, gemaakt door RA-patiënten en kunstenaars, wordt ingezet om een brug te slaan tussen RA-patiënten en zorgverleners.

De veiling, die plaatsvond op 10 oktober 2024 in AZ Maria Middelares, was het slotevenement van een drie jaar durende rondreizende kunsttournee ‘RA en kunst, hand in hand’. Deze tournee sensibiliseerde rond reumatoïde artritis door middel van kunstwerken die vaak gemaakt zijn door RA-patiënten zelf, maar ook door kunstenaars die zich inzetten voor deze zaak.

De kunstwerken werden twee dagen voor World Arthritis Day geveild, met als doel fondsen te werven voor initiatieven in de eerstelijnszorg. De opbrengst wordt ingezet om een brug te slaan tussen RA-patiënten en zorgverleners, en om bewustwording te creëren rond vroege diagnose en behandeling.

“Met deze actie willen we werken aan een sensibilisering bij zorgverleners in de eerste lijn. Zij spelen een cruciale rol in het herkennen van RA in een vroeg stadium, wat belangrijk is om de ontwikkeling van de ziekte te vertragen.”

Dorien Seghers, voorzitsters van de RA Liga

“Samenwerking en betrekken van patiëntenverenigingen, hier specifiek de RA Liga, zijn een meerwaarde in de holistische benadering van de aandoening.”

Marc Vankerkhoven, coördinator transmurale zorg

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische auto-immuunaandoening die ongeveer 100 000 Belgen treft. De ziekte uit zich vooral door ontstekingen op de gewrichten, met pijn en stijfheid tot gevolg. Een simpele knoop vastmaken is voor mensen met RA een hele opgave. Ook jongeren en jongvolwassenen kunnen de diagnose krijgen. Een vroege herkenning en een passende behandeling kunnen de ziekte afremmen en onherstelbare schade voorkomen.

Wat doet RA Liga?

Onze ziekenhuizen werken samen met de Reumatoïde Artritis Patiëntenvereniging (RA Liga). De RA Liga is een Vlaamse vzw voor en door mensen met reumatoïde artritis. De vereniging brengt lotgenoten met elkaar in contact en deelt informatie rond medische en sociale aspecten van leven met RA, via samenwerkingen met zorgverleners, academici en reumatologen.