AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Maria Middelares vraagt aandacht voor NEWS2 en nationaal actieplan sepsis

Sinds kort maakt Maria Middelares gebruik van NEWS2, een wetenschappelijk gevalideerde versie van de Early Warning Score (EWS), die het mogelijk maakt om de evolutie van de toestand van patiënten nauwgezet op te volgen. Het EWS-systeem maakt gebruik van verschillende parameters zoals hartslag, ademhalingsfrequentie, temperatuur, bloeddruk en bewustzijnsniveau om een score te berekenen. Gaat de score van de patiënt achteruit, dan kan snel actie genomen worden, bijvoorbeeld door het Rapid Response Team (RRT) dat al meer dan 10 jaar actief is in Maria Middelares. Dit RRT is een team van mensen, getraind in de diagnostiek en behandeling van kritiek zieke mensen en is een essentieel onderdeel van een modern reanimatiebeleid binnen een ziekenhuis.

Maria Middelares maakt al vele jaren gebruik van EWS en is er zo in geslaagd het aantal reanimaties op de verschillende afdelingen en het aantal onverwachte overlijdens in het hele ziekenhuis te verminderen. EWS speelt in op de meest actuele zorginzichten, waarbij een preventieve zorgbenadering wordt vooropgesteld. Om dit nog verregaander in de zorg te kunnen implementeren, is er dringend nood aan een aanpassing van het financieringsmodel, waarbij de kwaliteit van de geboden totaalzorg voorop moet staat.

Getuigenis Ilse Malfait over aanpak van sepsis

Hoewel innovatie en automatisatie verpleegkundigen ondersteunen bij het meten van de EWS, gaat dit gepaard met heel wat opvolging in de dagelijkse praktijk. Om nog eens heel concreet te maken waarom deze tijdsinspanning noodzakelijk is, organiseerde Maria Middelares in april een minisymposium met als gastspreker en ervaringsdeskundige Ilse Malfait. Meer dan 100 zorgprofessionals kwamen luisteren naar haar pakkende verhaal. Ilse vertelde over haar ervaringen als overlever van sepsis (beter gekend als ‘bloedvergiftiging’), waaraan in België jaarlijks haast 8 000 mensen overlijden. Zelf bracht Ilse bijna 500 dagen in een ziekenhuis door, en verloor uiteindelijk haar twee onderbenen en haar vingers. In haar boek ‘Elk uur telt’ en met de activiteiten van haar vzw Sepsibel pleit ze voor een nauwe opvolging van EWS. Eind vorig jaar heeft Minister Vandenbroucke een expertenrapport o.l.v. Erika Vlieghe opgevraagd dat de basis kan vormen voor een nationaal sepsisplan.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.