AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Minimaal invasieve chirurgische ingrepen in Maria Middelares met focus op patiëntenwelzijn.

Wekelijks gebeuren in Maria Middelares minimaal invasieve cardiochirurgische operaties. Minimaal invasief betekent dat de chirurgen gebruik maken van veel kleinere insneden dan bij klassieke ingrepen. Dat is mogelijk omdat er via die insnede een buisje met een camera in het lichaam wordt ingebracht. Grote voordelen zijn minder bloedverlies, minder pijn en een sneller herstel. Recent werd het aanbod aan minimaal-invasieve ingrepen verder uitgebreid in het belang van de patiënt.

Bij een eerste type gaat het om de combinatie van drie ingrepen:

  • MIDCAB-procedure
  • ablatie voor voorkamerfibrillatie
  • plaatsen van een clip op het linkerhartoor.

Wat houdt elk van deze ingrepen in?

  • MIDCAB staat voor minimally invasive direct coronary artery bypass. Dat is een overbruggingsoperatie van het hart waarbij we gebruik maken van robotchirurgie.

We maken daarbij een kleine insnede. Dat in tegenstelling tot een sternotomie: een operatie waarbij we het volledige borstbeen openen.

Links een klassieke sternotomie, rechts een minimaal invasieve incisie met robotchirurgie
Links een klassieke sternotomie, rechts een minimaal invasieve incisie met robotchirurgie
  • Als een van de eerste centra in België combineerden we deze MIDCAB-ingreep met een ritmeoperatie. Bij patiënten met hartritmestoornis wordt dan een ablatie verricht. Dat betekent dat lijnen worden gebrand (die later littekens worden) op de achterzijde van het hart. Op die manier onderbreken we de kortsluiting die daar ontstaat en de ritmestoornissen veroorzaken.
Bij een ablatie worden lijnen gebrand om hartritmestoornissen te onderbreken
Bij een ablatie worden lijnen gebrand om hartritmestoornissen te onderbreken
  • Ten slotte sluiten we ook het linkerhartoor af met een clip. Bij patiënten met een hartritmestoornis vormen zich in het hartoor bloedklonters die kunnen leiden tot een beroerte.
Een clip op het linkerhartoor
Een clip op het linkerhartoor

Kortom, bij deze ingreep vangen we drie vliegen in één klap op een zo minimaal invasief mogelijke manier.

Vervanging aortaboog

Vervanging aortaboog

Bij een tweede ingreep ging het om aortachirurgie via mini-sternotomie. Waar voordien nog een grote incisie nodig was met volledige opening van het borstbeen, hebben we een aortaklepvervanging gedaan via een halve sternotomie, waarbij we dus een kleiner deel van het borstbeen openen dan normaal. Daarbij vervingen we het eerste gedeelte van de aortaboog, dat is de grote lichaamsslagader die ervoor zorgt dat bloed naar de hersenen en schouders stroomt. Dat is een grote vooruitgang die resulteert in een sneller herstel en een kleiner litteken voor de patiënt. De procedure gebeurde met behulp van diepe koeling, hersenperfusie (een onderzoek dat de doorbloeding van de verschillende hersendelen in beeld brengt) en circulatoir arrest. Dat laatste betekent dat de bloedsomloop van de patiënt tijdens de ingreep tijdelijk wordt onderbroken.

Een vervanging van de aortaboog
Een vervanging van de aortaboog

In beide gevallen gaat het om ingrijpende procedures voor de patiënt waarbij de impact desondanks beperkt bleef. De patiënten herstellen goed.

“Deze voorbeelden tonen aan dat we onze filosofie van minimale impact voor de patiënt willen en kunnen koppelen aan de beste zorg en comfort. We streven ernaar om onze minimaal-invasieve benaderingen continu verder te ontwikkelen zodat steeds meer patiënten hier baat bij kunnen hebben. Een woord van dank aan het hele team dat ervoor zorgt dat we steeds het welzijn van de patiënt voorop stellen.”

Cardiochirurg Jelle Fleerakkers
V.l.n.r.: dr. Jelle Fleerakkers, dr. Koen Cathenis, dr. Philippe Ballaux en dr. Jules Francois
V.l.n.r.: dr. Jelle Fleerakkers, dr. Koen Cathenis, dr. Philippe Ballaux en dr. Jules Francois

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.