AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Opleiding mammografie voor optimale beeldvorming

De dienst radiologie van Maria Middelares streeft er elke dag naar om kwaliteitsvolle beeldvorming te maken op een patiëntvriendelijke manier. Door de voortdurende ontwikkelingen in beeldvormingstechnieken is een continue bijscholing van de medische beeldvormers hierin een onontbeerlijk element.

Een team van onze technologen is gespecialiseerd in het nemen van mammografieën. Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten om borstkanker op te sporen.

Het maken van een goed mammogram is niet vanzelfsprekend. Bovendien moeten mammogrammen binnen het Vlaams bevolkingsonderzoek voldoen aan strikte criteria en worden deze aan een continue kwaliteitsbeoordeling onderworpen.

Om de kwaliteit en uniformiteit van de mammografieën op onze dienst verder te optimaliseren, hebben twee technologen uit het mammoteam, de voorbije maanden een intensieve opleiding tot ‘instructielaboranten’ gevolgd, georganiseerd door het LRCB uit Nijmegen (het Nederlandse expertcentrum voor screening).

  • Eerst volgden ze de opleiding ‘praktijk intensief’, waarbij ze zelf leerden om een zo perfect mogelijk mammogram te maken volgens het nieuwste stappenplan op punt gesteld door het LRCB.
  • Om die kennis dan op een efficiënte manier over te brengen naar het voltallige team van mammobeeldvormers, kregen ze vervolgens een opleiding tot instructielaborante.

Hierbij was er ook aandacht voor ergonomie tijdens het nemen van een mammogram. Een belangrijk aandachtspunt, omdat het dagelijks maken van 25 tot 30 mammografieën fysiek erg belastend kan zijn.

Ze kregen ook nog tips en tricks om een patiënte op haar gemak te laten voelen. Een ontspannen patiënte resulteert immers in een beter mammogram.

Doordat uiteindelijk alle mammotechnologen volgens hetzelfde stappenplan een mammografie leren uitvoeren door Hélène en Elke, bereiken we uniformiteit, waardoor elke mammografie reproduceerbaar wordt en verschillende mammografieën optimaal met elkaar kunnen vergeleken worden. Hierdoor detecteert de radioloog soms sneller kleine afwijkingen.

Ze hebben deze opleiding met succes gevolgd en willen blijven inzetten op een optimale kwaliteit van de mammografieën bij het voltallige mammoteam.