Studiedienst Kancercentrum Gent legt hoopvolle studieresultaten voor
Op het ESMO Congress 2024 in Barcelona, het belangrijkste oncologische congres in Europa, presenteerde de studiedienst van ons geIntegreerd Kankercentrum Gent hoopvolle onderzoeksresultaten:
- In een internationale en multicentrische studie volgde onze studiedienst patiënten met gevorderde eierstokkanker. Sinds 2019 gebruiken zij het medicijn Niraparib. Bij de helft van deze patiënten zorgde Niraparib ervoor dat er twee keer minder kans is op herval, helaas zonder duidelijk overlevingsvoordeel voor de hele groep. Binnen onze studiedienst lopen verschillende studies om de behandeling van eierstokkanker te verbeteren wat een absolute noodzaak blijft.
- Begin dit jaar publiceerde onze studiegroep resultaten van een studie die leidden tot een nooit geziene verbetering van de behandeling van uitgezaaide of gevorderde blaaskanker. De conclusie van de studie die in Barcelona werd gepresenteerd, was dat alle blaaskankerpatiënten voordeel hebben bij deze innovatieve behandeling.
- In een volgende presentatie stelden onze onderzoekers een nieuwe behandeling voor bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Het gaat om patiënten die niet meer reageren op de standaardbehandelingen met hormoononderdrukking en chemotherapie. De resultaten zijn bemoedigend. Toch is het ook hier heel belangrijk actief te blijven zoeken naar nieuwe behandelingen die de overleving van patiënten verbeteren met behoud van levenskwaliteit. Onze onderzoekers zijn betrokken in meerdere nieuwe studies om deze doelstellingen te bereiken.
- Bij twee andere kankerstudies keken onderzoekers naar de gevolgen van een behandeling met immunotherapie. Het gaat hierbij meer specifiek om immune checkpoint inhibitoren (ICI). Deze behandeling blokkeert de signalen waarmee de kankertumor het immuunsysteem stillegt. Zo krijgt het immuunsysteem terug de kans om de kanker te herkennen. Bij deze behandeling treden soms bijwerkingen op. Cardiologische bijwerkingen zijn bijvoorbeeld extreem zeldzaam, maar wel vaak ernstig. In deze studies wilden onderzoekers achterhalen hoe frequent en wanneer precies deze bijwerkingen voorkomen bij een representatieve patiëntenpopulatie (patiënten die niet betrokken waren in klinische studies).
Mooie, relevante en impactvolle studies die de globale kennis rond kanker verbeteren en de gevolgen van de ziekte bij patiënten verder reduceren. We zijn fier met de kennis binnen onze organisatie een internationale bijdrage te leveren.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.