Afwijkende stand van de tenen
Symptomen en oorzaken
Symptomen en oorzakenHallux valgus
Hallux valgus is het syndroom waarbij een grote teen (hallux) een duidelijke, afwijkende stand (valgus) vertoont. Dit houdt verband met het doorzakken van de achtervoet (bv. bij een afwijkende stand van de voet, het overmatig naar binnen rollen van de voet of platvoeten), de lengte van de eerste teen, het type schoeisel dat gedragen wordt en de eigen aanleg.
Hallux rigidus
Hallux rigidus is een verstijving (rigidus) van een grote teen (hallux) door artrose (slijtage) in het gewricht waar de grote teen samenkomt met het middenvoetsbeentje (MTP1-gewricht). De grote teen kan hierbij een lichte scheefstand vertonen, wel duidelijk minder uitgesproken dan bij een klassieke hallux valgus. Er vormt zich bovenop het MTP1-gewricht vaak extra botaangroei (een osteofyt of ‘papegaaienbek’) waardoor je een verdikking op de grote teen kan zien.
Hamertenen of klauwtenen
Naast de grote teen kunnen ook de andere tenen een afwijking van de stand vertonen. In de praktijk wordt gesproken over hamertenen of klauwtenen.
Diagnose en behandeling
Diagnose en behandelingEen staande radiografie is nodig voor een duidelijke diagnose. Hallux valgus is onomkeerbaar. De evolutie ervan kan wel worden vertraagd door het gebruik van steunzolen, (kleine veranderingen in) schoenkeuze, en eventueel door oefeningen.
Bij een heelkundige ingreep wordt het gewricht aan een zijde losgemaakt, de hoek tussen de eerste twee middenvoetsbeentjes verkleind, het gewricht aan de andere zijde weer aangespannen en soms ook de eerste teen nog recht gezet en wat ingekort. Daardoor komt de grote teen terug recht te staan en wordt de verdikking, knobbel of bult aan de zijkant van het gewricht van de grote teen weggenomen.
Behandelende centra & specialisaties
Behandelende centra & specialisatiesKostenraming
KostenramingLaatste publicatiedatum: 02/08/2024