AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Anale fissuur

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Tijdens en na de stoelgang geef een anale fissuur vaak een heftige, scherpe pijn. Door deze pijn wordt de stoelgang liever uitgesteld, wat dan weer voor obstipatie zorgt, wat de genezing alleen maar verergert. Vaak hebben patiënten ook wat helderrood bloed op het toiletpapier.

Er zijn vaak verschillende oorzaken voor het ontstaan van een fissuur:

  • Herhaalde passage van harde stoelgang
  • Hard persen bij de stoelgang. Persen tijdens de bevalling
  • Een periode van diarree met veelvuldig afvegen.
  • Anaal geslachtsverkeer.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Meestal geneest een fissuur vanzelf binnen enkele weken. Wanneer een fissuur echter langer dan 6 weken bestaat, spreken we van een chronische fissuur. Deze geneest niet meer spontaan.

Niet operatieve behandeling

Om de genezing van de fissuur te bevorderen, of het ontstaan ervan te voorkomen, moet u de stoelgang zacht en soepel houden. Wanneer de stoelgang zachter is, zal u automatisch minder persen en treden beschadigingen in de anus minder snel op.

Dit kan door het eten van een vezelrijke voeding, gecombineerd met voldoende drinken. Beweeg voldoende, te weinig beweging kan constipatie (verstopping) veroorzaken of deze verergeren.

Verder moet bij aandrang voor stoelgang het toiletbezoek niet te lang worden uitgesteld. Er dient een correcte positie voor de stoelgang worden aangenomen en men dient het persen te vermijden.

Regelmatig een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen. Ook als er klachten zijn als branderigheid, pijn, jeuk en eczeem rond de anus is een warm zitbad (eventueel met Kamillosan) een goed middel ter bestrijding van de klachten.


Behandeling met Isorbidenitraat zalf/ Diltiazem Creme

Diltiazem crème vermindert de druk en verbeter de doorbloeding in de anus en verbetert zodoende de bloedvoorziening op de plaats van de anusscheurtjes. Hierdoor kunnen de anusscheurtjes beter genezen.


Operatieve behandeling

1. Fissurectomie met mucoplastie

Een fissurectomie is het wegsnijden van de kloof. Deze operatie kan succesvol zijn als de fissuur al lang bestaat en de randen van de fissuur avitaal (=wit) zijn. Dergelijke fissuur zal namelijk nooit spontaan genezen.

Deze wonde kan open gelaten worden of er kan een verschuivingsplastie uitgevoerd worden. Hierbij wordt nieuw weefsel van net binnen de anus over deze wonde gehecht.

2. Behandeling met botox

Botox ontspant de spieren en is bekend van de antirimpel behandelingen. Wanneer we botox in de inwendige sluitspier spuiten ontspant deze zich. Doordat de druk in de anus vermindert, neemt de doorbloeding toe en hierdoor kan de fissuur genezen. De behandeling met botox gebeurt onder narcose en vindt plaats in dagbehandeling.

  • Meestal merkt u na een 2-tal weken dat de pijn vermindert. Verder ondervindt de patiënt weinig hinder van de behandeling. De fissuur heeft nog wel 2 tot 3 maand tijd nodig om volledig te genezen. Er kan tijdelijk een mindere controle op windjes zijn. Na 4 tot 6 maand is de botox uitgewerkt.
  • Botox behandeling is voorlopig niet terugbetaald in België.


3. Laterale sfincterotomie

Bij hardnekkige fissuren kan een inwendige sfincterotomie aangewezen zijn.

  • Door chronische pijn ontstaat een te hoge spanning van de sluitspier. Doordat na verloop van tijd de sluitspier continu gespannen is vermindert de bloeddoorstroming aan de anus en kan het wondje niet genezen.
  • Tijdens de ingreep wordt een stukje van de binnenste sluitspier van de anus doorgeknipt om zo de verhoogde spanning te verminderen. We hebben 2 sluitspieren die als trechters om onze endeldarm zitten: een binnenste en een buitenste. Daardoor kan een deel van één van die spieren doorgeknipt worden zonder grote gevolgen.

Na de ingreep is de kloof niet onmiddellijk verdwenen. Door de afgenomen spanning en daardoor betere doorbloeding, kan het wondje nu wel genezen.


Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 13/09/2024