AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Baarmoederkanker

Algemene gynaecologie

Baarmoederkanker

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken
Inwendige geslachtsorganen
Inwendige geslachtsorganen

Wat is het?

De baarmoeder, de vagina (schede), de eierstokken en de eileiders behoren tot de inwendige geslachtsorganen van de vrouw. Die bevinden zich in het onderste deel van de buikholte (het kleine bekken). De kleine en grote schaamlippen, de clitoris en de ingang van de vagina behoren tot de uitwendige geslachtsorganen.

Het baarmoederlichaam heeft de vorm en de omvang van een omgekeerde peer. De belangrijkste functie van de baarmoeder is om een bevrucht embryo te laten innestelen. Het embryo groeit uit tot een foetus en blijft er tot de geboorte van de baby.

B
aarmoederkanker en baarmoederhalskanker ontstaan allebei in de baarmoeder. Ze hebben wel een heel verschillende oorzaak en ziekteverloop. Ook de behandeling van deze twee ziekten is verschillend. Anders dan baarmoederhalskanker zijn nagenoeg alle gevallen van baarmoederkanker van het adenocarcinoom type dat zich in het klierweefsel ontwikkelt. Indien de kanker ontstaat in de spierwand van de baarmoeder, dan gaat het meestal om een uterussarcoom. Een sarcoom is een heel ander type kanker.

Symptomen

Het eerste symptoom is meestal (ongewoon) vaginaal bloedverlies. In 85% van de gevallen is het eerste symptoom een bloeding na de menopauze, in 15% van de gevallen wijzen menstruatiestoornissen al in de overgangsjaren op een probleem. Soms duiken ook problemen op bij het plassen of de stoelgang.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De behandeling van baarmoederkanker hangt af van de uitgebreidheid van de ziekte en de algemene conditie van de patiënt.

De behandeling kan bestaan uit:

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 02/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Verschueren Eva

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Verantwoordelijk auteur: Dr. Verschueren Eva