Breuken
Symptomen en oorzaken
Symptomen en oorzakenHoe vaak komt het voor?
1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen ouder dan 50 jaar krijgen ooit een botbreuk ('fractuur') als gevolg van osteoporose. De meest voorkomende breuken ten gevolge van een val zijn breuken van de heup, bekken en pols. Daarnaast komen ook wervelverzakkingen en -breuken regelmatig voor. Deze kunnen soms zelfs spontaan optreden.
Diagnose en behandeling
Diagnose en behandelingAfhankelijk van de locatie, de ernst van de breuk en de mate van verplaatsing van de botfragmenten ten opzichte van elkaar, zal een operatie noodzakelijk zijn. Je leeftijd en conditie worden hierbij ook in acht genomen.
Een breuk ter hoogte van je heup zal meestal een operatie vereisen waarbij de botstukken worden vastgezet met pinnen, platen of schroeven. Het is ook mogelijk dat je volledige heupgewricht wordt vervangen. In dat geval spreken we van een totale heupprothese. De duur van de operatie varieert naargelang het type operatie van 30 min tot 75 min. Na de operatie wacht je een revalidatietraject waarbij je progressief terug steun leert nemen en leert stappen. De duur van dit traject is afhankelijk van het type breuk en operatie, je algemene conditie (pre- en post-operatief) en of je al dan niet een tijdelijk steunverbod zal worden opgelegd. Ook indien je tijdelijk niet mag steunen, zal de kinesitherapeut je kort na de operatie reeds stimuleren tot het uitvoeren van oefeningen die de bloedsomloop stimuleren en de spieren versterken. De gangrevalidatie wordt zo snel mogelijk opgestart, met behulp van een loophulpmiddel. De genezing duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. Het opbouwen van de conditie duurt ongeveer 6 maanden. De totale herstelperiode na een heupfractuur kan echter tot ruim een jaar duren.
Bekkenfracturen vereisen meestal geen operatie (tenzij het zeer uitgebreide en multipele breuken betreft waardoor de bekkenring niet meer intact en instabiel is). Een bekkenfractuur geeft typisch pijnklachten ter hoogte van de lies. Door relatieve rust en progressieve opbouw van steunname onder begeleiding van een kinesitherapeut, zal de breuk vanzelf herstellen. Reken voor het herstel gemiddeld 6 tot 12 weken.
Heb je een breuk opgelopen en moet je worden geopereerd? Je kan voor en na de operatie terecht op onze gespecialiseerde ortho-G afdeling.
Behandelende centra & specialisaties
Behandelende centra & specialisaties
Laatste publicatiedatum: 02/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Desimpelaere Patrick
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Verantwoordelijk auteur: Dr. Desimpelaere Patrick