AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Cataract

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

In het oog bevindt de lens zich achter de pupil en achter het regenboogvlies (iris). De lens is omgeven door een heel dun kapsel en hangt met zeer fijne vezels op binnenin het oog. Normaal is de ooglens volledig transparant, maar als ze troebel wordt, spreekt men van cataract of staar. Meestal treedt cataract op als gevolg van veroudering. Andere oorzaken zijn medicatie (o.a. cortisone), diabetes, erfelijkheid, trauma, oogontstekingen, aangeboren … Cataract ontwikkelt zich meestal op beide ogen en kan langzaam of snel evolueren. Het verloopt meestal niet gelijkmatig en varieert van oog tot oog en van patiënt tot patiënt.

Symptomen

Cataract veroorzaakt een verminderd zicht. Patiënten klagen van wazig zicht, mist voor de ogen, de indruk door een mat glas te kijken of dat hun bril steeds vuil is. Lezen gaat minder goed en personen op afstand herkennen wordt moeilijker. Sommige patiënten zijn sterk gehinderd door fel zonlicht en zien soms zelfs dubbel.

Als cataract zich ontwikkelt tot een totale cataract, onderscheiden patiënten enkel nog licht en donker. De pupil ziet er dan witgrijs uit.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Diagnose

De oogarts stelt cataract vast tijdens de consultatie met de spleetlamp of biomicroscoop. Zo kan de ernst van de staar bepaald worden en de evolutie opgevolgd worden. Er bestaan verschillende soorten cataract, afhankelijk van de plaats van de lensvertroebeling:

  • nucleair: vertroebeling van de centrale lenskern
  • corticaal: vertroebeling van de lensschors
  • totaal: vertroebeling van de gehele lens

Behandeling

Meer informatie over de behandeling van cataract kan je vinden op de pagina cataractoperatie.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Kostenraming

Kostenraming

Laatste publicatiedatum: 02/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vanwynsberghe David

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vanwynsberghe David