AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Haarnestcyste

Een haarnestcyste is meestal gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid.

In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren, die door de huid heen geprikt zijn, waarna de open verbinding is ontstaan.


Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Er kan gemakkelijk een ontsteking in de cyste ontstaan, dan wordt deze rood, warm en gezwollen. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden.

Waarom de haarnestcyste bij de ene persoon wel en bij de ander niet ontstaat is niet geheel duidelijk. Er zou een hormonale invloed zijn, boven het veertigste levensjaar komt de aandoening weinig voor. Deze cysten komen ook meer voor bij mannen met een uitgesproken lichaamsbeharing en mensen met een zittend beroep.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Bij een eerste opstoot kan een minimaal invasieve techniek overwogen worden.

1. Pit picking

Dit is een weinig ingrijpende methode die steeds vaker gebruikt wordt en goede resultaten heeft. De opening(en) in de huid worden slechts een klein beetje vergroot, uitgediept en de holte onder de huid wordt schoongekrabd. De wonden zijn klein en worden opengelaten.

2. Laser

De cyste wordt met de laserdraad ‘dichtgebrand’. De lange termijn resultaten hiervan zijn nog niet bekend. Er is helaas geen terugbetaling voor lasergebruik in deze indicatie.

Ter preventie van een recidief (herval) kan het weglaseren van de beharing overwogen worden.

Na multipele recidieven is een radicale behandeling aangewezen.

Bij een radicale behandeling wordt de haarnestcyste volledig verwijderd. De cyste is onderhuids vaak veel groter dan uitwendig zou vermoed worden, daardoor is de wonde steeds veel groter dan vooraf ingeschat.

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening en de mate van ontsteking besloten worden om de wonde open te laten of geheel of gedeeltelijk te sluiten. Deze wonden genezen soms moeilijk door de hoge spanning die op de hechtingen aanwezig is bij zitten.

Als de wonde opengelaten wordt, zal een thuisverpleegkundige dagelijks de wonde moeten verzorgen en dit gedurende meerdere dagen, zodat de wonde mooi vanuit de diepte kan opgroeien.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 13/09/2024

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.