Slikstoornissen
Symptomen en oorzaken
Symptomen en oorzakenHeb je moeite bij slikken, dan kan je hiervoor terecht bij ons sliklabo. Dit maakt deel uit van dysf², een gespecialiseerd centrum voor slikproblemen (dysfagie) en stemproblemen (dysfonie). Het is een samenwerking tussen stem- en slikspecialisten van de dienst neus-, keel- en oorziekten en de dienst logopedie om mensen met stem- en/of slikproblemen vanuit verschillende disciplines verder te helpen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen er terecht om hun slikproblemen aan te pakken.
Kenmerken
Enkele voorbeelden van slikklachten zijn:
- Ik krijg mijn boterhammen niet meer goed doorgeslikt.
- Ik verslik me veel meer dan vroeger.
- Ik moet hoesten tijdens eten en/of drinken.
- Ik doe dubbel zo lang over mijn maaltijden in vergelijking met vroeger.
- Eten blijft in mijn keel steken.
Oorzaken
Enkele voorbeelden van oorzaken zijn:
- Zenker divertikel: hierbij kunnen de slikklachten gepaard gaan met:
- naar boven komen van voedsel
- stinkende adem
- brok in de keel
- nachtelijk hoesten, dit kan in beeld gebracht worden door middel van een slikvideo en/of een CT-scan van de hals
- na voorgaande chirurgie of bestraling
- belemmerende letsels in de keel (cystes, vergroeiingen, in zeldzame gevallen keelkanker)
- allerlei aandoeningen van de slokdarm
- neuromusculaire aandoeningen
Diagnose en behandeling
Diagnose en behandelingDiagnose
Aan de hand van een slikonderzoek bekijken we samen in welke mate de manier waarop je slikt je probleem veroorzaakt of in de hand werkt (logopedisch). Daarnaast wordt er ook gekeken of dat er een anatomische reden is voor je klacht (medisch). We beschikken over de noodzakelijke gespecialiseerde apparatuur en ervaring om slikproblemen goed in kaart te brengen.
Heb je last met specifieke drank of voeding of ervaar je problemen met bepaalde glazen of bekers? Breng deze dan mee naar het onderzoek, zodat de onderliggende reden onderzocht kan worden.
Behandeling
Het is de bedoeling dat je na een eerste onderzoek weet wat de behandelmogelijkheden zijn. We geven je ook verdere informatie over een mogelijke terugbetaling van de sliktherapie en zorgen voor de documenten van terugbetaling.
Je huisarts krijgt indien gewenst een verslag van het onderzoek en kan op vraag ook aan jou en een andere behandelende arts bezorgd worden.
In ons ziekenhuis kan je terecht voor logopedische therapie bij gespecialiseerde sliktherapeuten. We helpen je ook graag zoeken naar een gespecialiseerde collega dichter bij je in de buurt voor de nodige opvolging. Verder staan we ook open voor een samenwerking met andere disciplines binnen of buiten het ziekenhuis als dat voor jou een meerwaarde betekent (bv. diëtist, ergotherapeut, kinesist, osteopaat).
Ben je een logopedist zonder de benodigde apparatuur voor diagnostiek? Dan kan je steeds doorverwijzen naar ons ziekenhuis voor de nodige onderzoeken.
Voor vragen of een afspraak, neem contact op met het sliklabo op 09 246 99 94. Bij afwezigheid kan je steeds terecht op het algemene nummer van logopedie (09 246 99 90).
Indien je een afspraak wenst bij de dienst neus-, keel- en oorziekten, neem dan contact op via 09 246 83 00.
Behandelende centra & specialisaties
Behandelende centra & specialisaties
Laatste publicatiedatum: 19/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith