Netelroos
Symptomen en oorzaken
Symptomen en oorzakenWat is het?
Bij netelroos laten bepaalde witte bloedcellen massaal een stof (histamine) vrij in je bloed zonder dat dat nodig is.
Symptomen
Door de stof die vrijkomt in je bloed ontstaan plots fel jeukende rode bulten. In het midden worden die soms zo dik dat die witter zijn, er kan ook een wit randje rond zitten. Er kunnen heel snel vlekjes bij komen. Deze vlekjes kunnen van plaats veranderen, of snel weer weggaan. Heb je vlekjes die binnen de 24 uur weer weggaan, dan is de kans groot dat je netelroos hebt.
Je kan ook 'quincke oedeem' ontwikkelen. Daarbij gaat een stukje huid snel opzwellen als een ballon, vb. een lip of ooglid. Dit kan samen met netelroos voorkomen.
Hoe vaak komt het voor?
20 % van de bevolking ontwikkelt eens netelroos in het leven. Panikeer niet, ook al sta je soms vol rode vlekjes.
Oorzaken
- De witte bloedcellen die histamine vrijlaten in je bloed zijn overprikkeld. Dat komt vaak voor nadat je ziek bent geweest, zelfs na een gewone verkoudheid.
- Ontstekingsremmers lokken vaak netelroos uit. Er kunnen tot enkele weken zitten tussen het innemen van deze pijnstiller en de jeukende bultjes. Het is dus mogelijk dat je niet steeds zelf de link legt.
- Soms vinden we geen duidelijke oorzaak van de netelroos, ook bij langdurige vormen.
Diagnose en behandeling
Diagnose en behandelingNetelroos is geen allergie. Allergietesten zijn hierbij zelden zinvol. Je arts zal je behandelen, meestal met antihistamica (medicatie tegen allergische reacties). Dit zijn ongevaarlijke pilletjes. Bij netelroos is het wel belangrijk dat je die dagelijks op vaste momenten neemt, of je nu jeuk hebt of niet. Soms moet je vele pilletjes per dag nemen, totdat alles geneest.
Moeilijke, langdurige vormen van neteloos kunnen we behandelen met speciale medicatie of spuitjes.
Behandelende centra & specialisaties
Behandelende centra & specialisatiesLaatste publicatiedatum: 15/05/2024
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.