AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Wondroos

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wondroos is een infectie van de huid en de onderhuidse vetlaag door huidbacteriën (meestal streptokokken maar ook soms stafylokokken). De bacteriën komen binnen in het lichaam via een opening in de huid (‘ingangspoort’). Het gaat dan om een kloofje tussen de tenen bij een voetschimmel, een langer bestaande wonde, een onbehandeld eczeem.

De huid is rood, pijnlijk en warm aanvoelend. Vaak is er ook zwelling van de huid. Patiënten met wondroos kunnen ook koorts hebben en zich algemeen onwel voelen. Meestal zien we deze huidinfecties aan de benen. Ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen zoals de armen en het gelaat.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Diagnose

De diagnose wordt door de arts gesteld op basis van het uitzicht. Er wordt vaak ook een bloedonderzoek uitgevoerd om te zien hoeveel ontsteking er in het bloed aanwezig is.

Soms kan wondroos aan een been ook lijken op een trombosebeen. Daarom wordt soms een echografie van het been gevraagd.

Behandeling

  • De behandeling van een wondroos is met antibiotica via pillen.
  • Indien de patiënt ziek is, de ontsteking heel hoog is in het bloed en de wondroos heel uitgebreid is, worden patiënten soms opgenomen in het ziekenhuis voor antibiotica via het infuus. Dat gebeurt dan omdat dit sneller kan inwerken in vergelijking met tabletten.
  • Het is belangrijk ook de ‘ingangspoort’ aan te pakken. Indien er een voetschimmel is, moeten we die bijvoorbeeld behandelen om verdere infecties te voorkomen.
  • Belangrijk in de genezing is ook compressietherapie. Dat wil zeggen dat we de huid gaan omzwachtelen om zo de afvoer van overtollig vocht en dus het ontzwellen te bevorderen. Onze lymfebanen die normaal het overtollige vocht afvoeren zijn als het ware overbelast door de ontsteking, waardoor zij hulp nodig hebben om de zwelling te normaliseren. Het is aangewezen tot een maand na genezing compressietherapie toe te passen. Dat kan met zwachtels en nadien met steunkousen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 02/08/2024

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.