AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Ziekte van Peyronie

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Bij de ziekte van Peyronie ontwikkelt zich littekenweefsel binnenin de penis. Dit veroorzaakt een scheefstand van de penis tijdens erectie. Soms is deze scheefstand pijnlijk.

Een beperkte scheefstand van de penis komt vaak voor. Dit is niet noodzakelijk een reden tot paniek. Maar bij sommige mannen veroorzaakt de ziekte van Peyronie een duidelijke scheefstand die gepaard gaat met pijn. Dit kan er toe leiden dat er geen seksuele activiteit meer mogelijk is of dat door de pijn het aanhouden van een erectie op zich moeilijk wordt. De penis wordt gemiddeld ook wat korter (0,8cm). Bij sommige mannen leidt dit alles tot stress en faalangst.

In ongeveer de helft van de gevallen wordt de kromming op termijn erger, in 45% van de gevallen blijft de kromming stabiel. Soms is sprake van veel kromstand en weinig pijnklachten, soms omgekeerd.

Deze aandoening komt voor bij 3 à 9% van de mannen, op alle leeftijden maar met een piek boven de 60 jaar. Bij jongere patiënten spelen diabetes (suikerziekte) of een penistrauma (kwetsuur) een rol.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Hoe wordt de diagnose gesteld?

  • Klinisch onderzoek
  • Echografie

Behandeling

In sommige gevallen kan medicatie wat verbetering brengen. De ziekte wordt gekenmerkt door een lange rijpingsfase van verschillende maanden tot een jaar waar er (al dan niet met medicatie) afgewacht moet worden. Indien na deze fase van rijping sprake blijft van storende scheefstand, dan wordt een chirurgische aanpak verkozen: aan de 'buitenbocht' van de kromming wordt de penis wat korter gemaakt, om zo terug een rechte (maar wat kortere) penis te bekomen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip