AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Behandeling bij boven- en onderbuikpijn

Wat is het?

Wat is het?

De plexus coeliacus en de splanchnische zenuwen vormen samen een zenuwnetwerk die een belangrijke rol spelen in het doorgeven van pijnsignalen van de buikorganen naar de hersenen. De plexus coeliacus bevindt zich juist voor de wervelkolom en aan de voorzijde van de aorta, ter hoogte van de bovenste lendenwervel L1. De plexus wordt gevormd door de splanchnische zenuwen, die voortkomen uit de thoracale (bovenrug) zenuwstreng.

De plexus hypogastricus is een zenuwnetwerk dat een belangrijke rol speelt in het doorgeven van pijnsignalen van de organen in het bekken en de onderbuik naar de hersenen. Deze plexus bevindt zich diep in het bekken, vlak voor de wervelkolom, ter hoogte van de onderste lendenwervels (L5) en het heiligbeen. Het zenuwnetwerk wordt gevormd door vezels afkomstig van de onderste lumbale (onderrug) en sacrale zenuwstrengen.

Door de zenuwen van de plexus coeliacus of de nervus splanchnicus te blokkeren pogen we de pijn in de bovenbuik en/of het opioïdegebruik te verminderen. Bij chronische pancreatitis gaan we met een diagnostische blokkade, met lokale verdoving, na of verdere (radiofrequente) behandeling nuttig is of niet. Bij oncologische problemen kan onmiddellijk een neurolyse (chronisch onderbreken van de zenuwen) uitgevoerd worden.

Verloop

Verloop

Voorbereiding

In het operatiekwartier plaatst de verpleegkundige een infuus in de arm. Er wordt antibiotica toegediend om het infectierisico te verminderen. Nadien mag je op je buik op de operatietafel plaatsnemen.

De anesthesist zal via het infuus een lichte verdoving toedienen. Je hartritme, bloeddruk en zuurstof in het bloed worden tijdens de behandeling voortdurend gecontroleerd.

Je huid wordt ontsmet, wat even koud kan aanvoelen. De exacte prikplaats wordt bepaald met behulp van een toestel met X-stralen. Vervolgens wordt je huid op twee plaatsen lokaal verdoofd. Je zal geleidelijk in slaap vallen. De naalden worden aan beide kanten ter hoogte van de plexus coeliacus of nervus splanchnicus geplaatst. De positie van de naalden wordt gecontroleerd door het toedienen van contraststof. Nadien kan de proefblokkade of definitieve blokkade gebeuren.

Proefbehandeling

Bij een proefbehandeling wordt de zenuw kortdurend verdoofd om het effect op uw pijn na te gaan. Wanneer je pijnklachten via deze zenuw geleid worden, zal je enkele uren pijnvermindering ervaren. Wanneer een proefblokkade tijdelijk succesvol is kan overgegaan worden tot een definitieve behandeling van de zenuw.

Definitieve blokkade met fenol of alcohol

Soms wordt er gekozen om onmiddellijk een definitieve behandeling uit te voeren. Hierbij wordt een mengsel van lokale verdoving en alcohol (of fenol) rondom de zenuw geïnjecteerd om zo de route van de pijnsignalen te blokkeren.

Definitieve blokkade door Radiofrequente (RF) behandeling

De radiofrequente behandeling verloopt grotendeels zoals de proefbehandeling. We gebruiken andere naalden waarvan we de tip kunnen opwarmen. Wanneer de naalden op de juiste plaats zitten, maakt de anesthesist je wakker om de correcte positie van de naalden te testen. Dit gebeurd met behulp van kleine stroompjes, die een lichte tintelingen kan veroorzaken in de maagstreek. Wanneer de naalden in de exacte positie zitten, zal de anesthesist je opnieuw in slaap brengen en wordt de zenuw lokaal verdoofd. Nadien kan de RF-behandeling starten, waarbij met radiofrequente stroom een warmte wordt opgewekt die de pijngeleiding onderbreekt.

Wanneer de behandeling klaar is, word je opnieuw wakker gemaakt.

Na de behandeling

Na de behandeling word je naar de ontwaakzaal gebracht waar je bloeddruk, hartslag en pijn verder worden gecontroleerd. Indien nodig kan er een extra pijnstiller worden toegediend. De blokkade gebeurt net onder de borstkas, waarbij er een klein risico is dat de long aangeprikt wordt (klaplong). Om dit uit te sluiten wordt er na een uur een controlefoto van de longen gemaakt. Zodra je je goed voelt, mag je terug naar je kamer.

Het is belangrijk om te weten dat we spreken over pijnverlichting omdat je niet mag verwachten dat de pijn volledig weg zal zijn na de behandeling. De pijnverlichting kan ervoor zorgen dat je minder pijnmedicatie (met vaak vervelende bijwerkingen) hoeft in te nemen.

Brochure

Brochure

In onderstaande brochure vind je meer uitleg over:

  • nervus splanchnicus - plexus coeliacus/hypogastricus blokkade
  • mogelijke bijwerking en complicaties

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 24/01/2025
Verantwoordelijk auteur: Dr. Decaigny Veronique