AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Bekkenbodemspieroefeningen

Wat is het?

Wat is het?

De onderkant van de buikholte wordt afgesloten door de bekkenbodem. De bekkenbodem bestaat uit een stelsel van spieren en vorm- en steungevende bindweefsels. Het geheel zorgt ervoor dat urine, stoelgang en de foetus in de baarmoeder het lichaam niet zomaar kunnen verlaten. De inwendige organen (als blaas, rectum en baarmoeder) blijven op hun plaats doordat ze ondersteund worden door de bekkenbodem en doordat ze gefixeerd zitten aan de bekkenwand met speciale ophangbanden, genaamd ligamenten.

Bepaalde spieren van de bekkenbodem reageren automatisch en onbewust op drukveranderingen in de buikholte. Bij bekkenbodemspieroefeningen focust men op bewuste training van deze spieren. Er wordt getraind om door samentrekking van de bekkenbodemspieren een afsluiting van de plasbuis te bekomen wanneer de druk in de buikholte verhoogt. Een sterkere bekkenbodem zal bijdragen tot de vermindering of het verdwijnen van de klachten van urineverlies.

De oefeningen die je van de kinesist(e) aangeleerd krijgt, moet je dagelijks herhalen. Niet elke kinesist(e) is opgeleid om deze oefeningen correct aan te leren. Raadpleeg hieromtrent je huisarts of onze dienst. Je arts zal immers weten wie in je buurt een geschikte opleiding genoten heeft om je de juiste oefeningen aan te leren.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip