Bloeddrukmeter
Wat is het?
Wat is het?Om de bloeddruk langdurig te volgen in jouw thuissituatie, kan een 24-uurs bloeddrukmeter worden aangelegd. Gezien de risico’s die verbonden zijn aan een hoge bloeddruk is het belangrijk om na te gaan of je bloeddruk in de dagelijkse situatie al dan niet (continu) verhoogd is. Zo kan je arts op basis van deze metingen beslissen of er een behandeling noodzakelijk is.
Hoe verloopt het?
Hoe verloopt het?Voorbereiding
Je draagt best kledij met losse mouwen.
Onderzoek
Om de arm wordt een manchet aangelegd die verbonden is met een automatische bloeddrukmeter. Deze draag je op de heup met een riem. Het apparaat meet elke 20 minuten de bloeddruk en de hartslag en slaat deze waarden op. Tijdens het meten van de bloeddruk blaast de bloeddrukmanchet aan de bovenarm automatisch op en loopt weer leeg. Tijdens deze meting moet je je arm stil houden. Als een meting niet gelukt is, zal je merken dat het toestel nog een meting uitvoert. Als dit meerdere keren na elkaar gebeurt, controleer je best of de manchet nog goed zit.
Na 24 uur breng je de bloeddrukmeter terug naar het ziekenhuis. Er is geen bijzondere nazorg nodig.
Welke risico's zijn er?
Welke risico's zijn er?Een 24-uursbloeddrukmeting is een veilig onderzoek. Soms kan je wat last hebben van tintelingen in de arm of vingers tijdens de meting of een pijnlijke arm tijdens het opblazen van de bloeddrukband. Dit gaat vanzelf weer over. Mogelijk slaap je wat minder goed door het geluid dat het apparaat 's nachts bij de meting maakt.
Resultaat
ResultaatIn het ziekenhuis leest een computer de bloeddrukmeter uit. De resultaten worden nadien met de arts besproken.
Centra & specialisaties
Centra & specialisaties
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Provenier Frank