AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Buikwandcorrectie

Door zwangerschap, veroudering of gewichtsverlies kan de huid van de buik gaan verslappen en ontstaan de typische huid(vet)rolletjes. Soms zijn de buikspieren eveneens verslapt en ontstaat een zwelling van de buik op de middellijn. Deze veranderingen van de buikwand worden vaak nog erger door sportbeoefening of vermagering.

Een buikwandcorrectie of abdominoplastie corrigeert het huidoverschot van de buik en de verslapping van de buikspieren en neemt eventuele vetophopingen weg. Een buikcorrectie verbetert het figuur en geeft de buikwand zijn jeugdige strakheid terug.

Ben ik een goede kandidaat voor een buikwandcorrectie?

Ben ik een goede kandidaat voor een buikwandcorrectie?
  • Je buik vertoont huidoverschotten na vermagering (door dieet of gastric bypass operatie) en je gewicht is gestabiliseerd.
  • Je buik vertoont huidoverschotten of spierverslapping na een zwangerschap die niet verbeteren met sportbeoefening. Je kinderwens is vervuld en je zou je buikwand graag terug verstevigd zien.
  • Als je enkel hardnekkige vetophopingen hebt zonder huidrolletjes, kom je waarschijnlijk eerder in aanmerkingen voor een liposuctie of een mini-abdominoplastie.

Wat houdt een buikwandcorrectie in?

Wat houdt een buikwandcorrectie in?

Buikwandcorrecties worden uitgevoerd onder algemene verdoving. De ingreep duurt 2,5 uur. Via een horizontale insnede onder de bikinilijn en een kleine insnede rond de navel wordt de overtollige huid van de buik losgemaakt van de spieren en opgespannen. Het huidoverschot wordt verwijderd en de wonde wordt tot een fijne lijn gesloten met zelfverteerbare hechtingen. Eventuele vetophopingen ter hoogte van de bovenbuik of de flanken worden behandeld met een liposuctie. De buikspieren worden gereefd om de buikwand te verstevigen en de taille te verbeteren. Twee drainagebuisjes worden geplaatst tijdens de operatie en worden verwijderd voor ontslag. Na een buikwandcorrectie blijf je meestal twee nachten in het ziekenhuis.

Waarop moet ik letten na een buikwandcorrectie?

Waarop moet ik letten na een buikwandcorrectie?

Je dient een 6-tal weken een verstevigend korset of een buikband te dragen (4 weken dag en nacht, dan nog 2 weken overdag). Zware lasten tillen is verboden gedurende 4-6 weken. Intensief sporten kan na 6 weken. Werkonbekwaamheid duurt meestal een 3-tal weken. Douchen is onmiddellijk na de operatie toegestaan. De wondnaad wordt meestal een tiental dagen beschermd met een douchepleister. Klassieke pijnstillers worden voorgeschreven voor de eerste 7-10 dagen na de operatie. Controleraadplegingen worden voorzien na 2 weken, 6 weken en 3-6 maanden. Het litteken dient behandeld te worden met specifieke littekenzalven of siliconenpleisters om op termijn zo weinig mogelijk zichtbaar te zijn.

Zijn er mogelijke verwikkelingen na een buikwandcorrectie?

Zijn er mogelijke verwikkelingen na een buikwandcorrectie?

Nabloeding en infectie zijn zeldzame verwikkelingen van een buikwandcorrectie.

Soms kan er zich vocht opstapelen tussen de huid en de spierlaag (seroma). Dragen van een buikband helpt ter voorkoming van deze verwikkeling.

Weefselversterf (huidnecrose) net boven de wondnaad kan zeldzaam optreden bij rokers of diabetici. Rookstop enkele weken voor en na de ingreep zijn noodzakelijk om deze en andere verwikkelingen te voorkomen.

Thromboflebitis van de kuiten of longembolie wordt vermeden door het aanbrengen van steunkousen tijdens de operatie en de toediening van een zachte bloedverdunner de avond voor de ingreep.

Welk resultaat mag ik verwachten?

Welk resultaat mag ik verwachten?

Een buikcorrectie geeft de buikwand terug zijn vroegere stevigheid en maakt komaf met de huidrolletjes en vetoverschotten. De taille wordt ook verbeterd. Het litteken wordt op termijn een witte lijn die verborgen wordt onder de slip. Gewichtsschommelingen en nieuwe zwangerschappen kunnen het esthetisch resultaat teniet doen. Als je er een gezonde en sportieve levensstijl op nahoudt, zijn de resultaten blijvend.

Wordt een buikwandcorrectie terugbetaald?

Wordt een buikwandcorrectie terugbetaald?

Indien de verslapping van de buikwand functionele hinder geeft zoals ruglast of irritatie in de huidplooien bij warm weer, kan je in aanmerking komen voor een gedeeltelijke terugbetaling door de zorgverzekering.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Craggs Barbara