AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Capsule enteroscopie

Wat is het?

Wat is het?

Deze onderzoeksmethode maakt het mogelijk om de vijf meter lange dunne darm op een pijnloze manier en zonder straling te onderzoeken.

Hierbij word je gevraagd om een kleine capsule met ingebouwde miniatuurvideocamera, in te slikken. Tijdens de doorgang van deze capsule doorheen de dunne darm, wordt continu informatie doorgestuurd naar een uitwendige recorder, die je deze dag meedraagt. Uiteindelijk kunnen dan endoscopische beelden worden weergegeven op het computerscherm, die door de arts achteraf zullen bekeken worden. Het onderzoek is zeer veilig en wordt meestal goed verdragen.

Darmvoorbereiding thuis

Darmvoorbereiding thuis

Aan een endoscopie met videocapsule gaat een voorbereiding vooraf die heel belangrijk is. De dunne darm moet volledig proper zijn. Zo kan de arts de wand van de darmen goed zien en is het onderzoek betrouwbaar bij het opsporen van mogelijke letsels.

De richtlijnen ter voorbereiding van een endoscopie met videocapsule kan je lezen in de brochure die zich onderaan deze pagina bevindt.

Hoe verloopt een onderzoek met videocapsule?

Hoe verloopt een onderzoek met videocapsule?
  • Je meldt je met je identiteitskaart aan.
  • Je krijgt een gordel om waarin sensoren zitten die de beelden doorsturen naar de recorder.
  • Nadien zal je gevraagd worden om de capsule zoals een pil in te slikken met water.
  • De totale registratietijd bedraagt ongeveer acht uur.
  • Nadat alles aangeschakeld is, mag je terug naar huis.
  • Rond 17 uur kom je terug om alles te ontkoppelen.

Complicaties

Complicaties

Het onderzoek wordt zeer goed verdragen. Een mogelijke complicatie is een impactie of inklemming van de capsule in een reeds vooraf bestaande, abnormale vernauwing van een darmsegment. Indien dit zou voorkomen, kan chirurgie nodig zijn, uiteraard samen met het zieke en sterk vernauwde darmsegment.

Na 1 tot 3 dagen zal de capsule samen met de stoelgang vanzelf het lichaam verlaten. Dit gebeurt vaak onopgemerkt. De capsule is wegwerpmateriaal, je hoeft ze dus niet op te vangen.

Brochure

Brochure

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Prof. Dr. Van Steenkiste Christophe