AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Gastric bypass

Wat is het?

Wat is het?

Een gastric bypass is een operatie waarbij de maag verkleind wordt om zo obesitas tegen te gaan.

De chirurg creëert een kleine voormaag (pouch, maagzak) van 20 à 30 cc. De kleine voormaag wordt verbonden met een een stukje van de dunne darm (dundarmlis). Een deel van de dunne darm wordt omgeleid of ‘gebypassed'. Het voedsel komt daardoor pas na 150 cm in contact met de verteringssappen van de grote restmaag, pancreas en gal. Deze sappen starten dan met de vertering van het eten. De maag, de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm worden van de spijsvertering uitgesloten.

De gastric bypass zorgt ervoor dat je minder grote hoeveelheden zal eten en sneller een voldaan gevoel ervaart. Daarnaast zal je minder calorieën opnemen uit je voeding. De combinatie van minder eten en minder calorieopname zorgt voor gewichtsverlies.

De ingreep

De ingreep

De ingreep duurt ongeveer 2 uur, al is dat afhankelijk van het type ingreep. De gastric bypass wordt uitgevoerd via een kijkoperatie (laparoscopie). Daarvoor worden 5 kleine gaatjes in de bovenbuik gemaakt.

Met behulp van nietjes creëren we in het bovenste gedeelte van de maag een nieuw klein maagreservoir. Het nieuwe reservoir heeft geen doorgang meer naar de rest van de maag.

Resultaat

Resultaat

De gastric bypass is de gouden standaard en bijgevolg de meest uitgevoerde vermageringsoperatie. Bovendien is de ingreep volledig omkeerbaar.

Meestal kan je op de tweede of derde dag na de ingreep het ziekenhuis verlaten. Vooral de eerste drie weken zal je een aangepast dieet moeten volgen. Nadien krijg je een vitaminepreparaat voorgeschreven dat het lichaam vooral van vitamine B12 en ijzersupplementen voorziet.

Het grootste gewichtsverlies vindt plaats in het eerste jaar na de ingreep:

  • ongeveer 15% van het oorspronkelijke gewicht na 3 maanden
  • 20 à 25% na 6 maanden
  • 30 à 30% na 12 maanden.

Een (kleine) gewichtstoename van 5% na het tweede postoperatieve jaar is heel normaal. Het voornaamste doel van de operatie is in de eerste plaats niet gewichtsverlies, maar om gezonder te worden.

Een aantal voordelen:

  • Zowel volume-eters als sweet eaters (=snoepers) komen in aanmerking voor deze operatie, dankzij verminderde opname van suikers.
  • Refluxklachten kunnen verminderen of verdwijnen.
  • Patiënten ontwikkelen geen diarree, gezien het grootste deel van de dunne darm instaat voor de vertering.

Nevenwerkingen

Nevenwerkingen
  • Tijdens of kort na de ingreep: een naadlekkage, nabloeding, abces, trombo-embolie …
  • Op lange termijn: maagzweren, galstenen en een interne herniatie (beknelling van de dunne darm in de buik) of obstructie.
  • Dumping syndroom is één van de belangrijkste nevenwerkingen na een gastric bypass. Daarbij ontstaan misselijkheid, hartkloppingen, zweten, duizeligheid … kort na het eten van suiker- of vetrijke voeding of bij te veel/snelle voedingsinname. De klachten verdwijnen meestal spontaan en verbeteren vaak door plat te liggen. De behandeling bestaat in eerste instantie uit dieetaanpassingen. Bij onvoldoende resultaat kan gestart worden met medicatie (antidiabetica of somatostatine).
  • Vitamine- en/of mineralentekort (ijzer, vit B12, foliumzuur) verrmijd je door dagelijks een multivitamine in te nemen.

  • Haarverlies en/of broze nagels kunnen optreden vanaf de derde maand na de operatie door sterke en snelle vermagering. Dat herstelt zich spontaan negen maanden na de ingreep.

  • Het uitvoeren van een gastroscopie of ERCP via de klassieke manier (de mond) is moeilijk, aangezien de pouch afgesloten is van de restmaag.

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@mijnziekenhuis.be om deze raming op te maken.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 06/08/2024