Radiojood behandeling
Wat is radiojood?
Wat is radiojood?Radiojood-therapie wordt al meer dan 50 jaar met goede resultaten toegepast voor schildklieraandoeningen. Met ‘radiojood’-behandeling bedoelen we de inname van een capsule radioactief Jodium-131. Jodium-131 wordt afgekort als ‘I-131’. Het is een radioactieve stof. Door de uitgezonden radioactieve straling worden de actieve schildkliercellen, die het jodium zullen opnemen, uitgeschakeld. De radioactieve werking van het Jodium-131 halveert elke acht dagen. De radiojoodbehandeling is dus erg actief in de eerste week na inname van de capsule. De radioactieve straling dooft daarna stilaan uit.
Wanneer aangewezen?
Wanneer aangewezen?Radiojood wordt zowel bij goedaardige als kwaadaardige schildklieraandoeningen gebruikt. Enkele voorbeelden:
Verloop behandeling
Verloop behandelingVoorbereiding
- Om een goede opname van het radiojood in de schildkliercellen te verkrijgen, is het belangrijk jodiumhoudende medicatie en supplementen te mijden. Blootstelling aan jodium via radiologische contrastmiddelen (jodiumhoudende CTcontraststof), amiodarone (cordarone), hoestsiroop of mondspoelingen (isobetadine) kan vele weken in het lichaam blijven circuleren en een succesvolle behandeling met radioactief Jodium-131 in de weg staan. Meld zeker als dergelijke producten gebruikt werden in de voorbije maanden.
- Ook jodium uit kelp of zeewier (bv. sushi) wordt best gemeden in de weken voor de behandeling. Schaaldieren, zoutwatervis, zeezout en zuivel worden ook beter niet in grote hoeveelheden vooraf ingenomen.
- Geneesmiddelen die de schildklier beïnvloeden, zoals Thyroxine, Strumazol, Propylthiouracyl (PTU), moeten gestopt worden voor de behandeling. De nucleair geneeskundige of endocrinoloog zal toelichten hoeveel weken op voorhand die best gestopt wordt.
- In geval van schildklierkanker waarbij de schildklier werd weggenomen, wordt de patiënt meestal 48 en 24 uur voordien voorbereid met een Thyrogen-inspuiting in de bilspier. Deze inspuiting bevat synthetisch thyroid-stimulerend hormoon (vaak ‘recombinant TSH’ genoemd) en zal de Jodium-131-opname bevorderen. Dat kan ambulant op de dienst endocrinologie en dan kan Thyroxine wel verder ingenomen worden.
- Patiënten die zwanger zijn, zwanger wensen te worden of borstvoeding geven, dienen dat te melden, aangezien de behandeling niet kan doorgaan in dat geval. Na de behandeling wordt 6 maanden anticonceptie aanbevolen, bij de patiënt of diens partner. Borstvoeding moet meerdere weken vooraf gestaakt worden.
Behandeling
De behandeling met radiojood bestaat uit een toediening van een kleine capsule Jodium-131 die met water ingenomen wordt. In de week na de inname van de capsule is het belangrijk veel te drinken (min. 1,5 liter per dag, liefst meer). Dat zorgt ervoor dat de overtollige straling vlot het lichaam verlaat via de urine.
Afhankelijk van de dosis kan de radiojood-behandeling ambulant gebeuren of wordt een opname van drie dagen gepland. De patiënt verblijft dan in een speciaal daartoe ontworpen éénpersoonskamer.
Indien je opgenomen wordt in de radiojoodkamer:
- Mag je de kamer niet verlaten. De buitendeur van de kamer is gesloten maar niet op slot. Het is een zeer ruime kamer met zeer groot venster en eigen badkamer en koelkast. Er wordt geen bezoek ontvangen in de kamer, tenzij bij hulpbehoevende patiënten.
- Je mag niet roken tijdens je verblijf.
- Plassen dient steeds zittend te gebeuren. Na toiletbezoek moet je verplicht de handen wassen.
- Breng eigen handdoeken, washandjes en toiletgerief mee.
- Neem iets mee om de tijd aangenaam door te brengen (boek, puzzel, gsm, tablet …).
Resultaat
ResultaatDe meerderheid van de patiënten heeft een afname van de klachten. Wel is het zo dat de klachten maar afnemen over het verloop van enkele maanden na de inname van de capsule radiojood. Dus in afwachting van het gunstig effect is het soms nodig om opnieuw een aantal weken tot maanden Strumazol of medicatie in te nemen die het hart beschermt tegen het schildklierhormoon (bv. betablokker zoals Inderal). Dat gebeurt op voorschrift van de endocrinoloog.
Een minderheid van de patiënten heeft meer dan één behandeling nodig op termijn.
Brochure
BrochureIn onderstaande brochure kan je meer lezen over:
- Mogelijke bijwerkingen
- Basisprincipes om de stralingsdosis voor de omgeving laag te houden
Radiojood-behandeling
DownloadCentra & specialisaties
Centra & specialisaties
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Van Den Bossche Bieke