AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Ontzenuwing van het kniegewricht

Wat is het?

Wat is het?

Door slijtage (artrose), een ontsteking, een operatie of een ongeval kunnen zich veranderingen voordoen ter hoogte van het kniegewricht. Daardoor kunnen zenuwen geïrriteerd raken en vervolgens pijn veroorzaken. Hiervoor kan een genicularisdenervatie nuttig zijn. Er wordt met behulp van radiofrequente stroom, warmte opgewekt ter hoogte van de welbepaalde zenuwbanen rond je knie. Deze warmte werkt in op de zenuwen en veranderen de pijnprikkels die naar de hersenen geleid worden. Door de (tijdelijke) ontzenuwing kan de pijn gedurende een langere periode verminderen.

Of je in aanmerking komt voor een genicularisdenervatie wordt bepaald tijdens een consultatie bij de uitvoerend arts. Er zal ook gevraagd worden om een vragenlijst (WOMAC) in te vullen.

Verloop behandeling

Verloop behandeling

Voorbereiding op de behandeling

Op de dag van de behandeling kom je naar het ziekenhuis. Je hoeft niet nuchter te zijn voor de behandeling, dus je mag eten en drinken. Volgens de wet mag je tot de ochtend na de behandeling geen voertuig besturen of machines bedienen. Daarom voorzie je best iemand die je naar en van het ziekenhuis kan vervoeren. De arts of verpleegkundigen zullen je voorzien van de nodige attesten.

Het is belangrijk om de arts te informeren als je:

  • diabetes (suikerziekte) of een hartkwaal hebt;
  • (mogelijk) zwanger bent;
  • allergisch bent voor bepaalde medicijnen, contrastvloeistof, jodium (ontsmettingsmiddel), latex, enz …;
  • bloedverdunners gebruikt (in de tabel vind je wanneer je deze moet stoppen);
  • een pacemaker, defibrillator of neurostimulator hebt;
  • ziek bent geweest of een infectie hebt doorgemaakt. Als dit het geval is, kan de procedure beter worden uitgesteld.

Als je een verminderde nierfunctie hebt, recent een trombose of hartinfarct doormaakte of een stent werd geïmplanteerd, is het belangrijk om eerst contact op te nemen met je behandelend arts voordat je een afspraak maakt.


MedicatieStoppenOpmerkingen
Asaflow®, Aspégic®
Cardioaspirine®, Aspirine®
Dispril®, Sedergine®
Stoppen als >500 mg/dag

Marcoumar® , Sintrom®
Marevan®
7 dagen voor de behandeling
Vervangen door inspuitingen (zie verder bv. Clexane®)
Stollingscontrole voor de behandeling
Ticlid®
10 dagen voor de behandeling

Plavix® , Clopidogrel
Brilique®, Efient®
7 dagen voor de behandeling

Xarelto®, Rivaroxaban
Eliquis®, Lixiana®, Pradaxa®
48 uur voor de behandeling

Fraxiparine®, Clexane®
Fraxodi®
24 uur voor de behandeling
  • Terug starten minimum 6 uur na de behandeling
  • 3 dagen verder nemen samen met gewone bloedverdunners
  • Na een week stollingscontrole door huisarts

De behandeling

De verpleegkundige zal vragen op je rug plaats te nemen op de behandeltafel. Een klein kussen wordt onder de te behandelen knie geplaatst. De huid wordt ontsmet, wat even koud kan aanvoelen. De exacte prikplaats wordt bepaald met behulp van een echografie en een toestel met X-stralen. De arts spuit een snelwerkende, lokale verdoving in. Dit kan lichte pijn veroorzaken in het gebied van de klachten.

Na de lokale verdoving worden de naalden met hun tip op de correcte plaats gebracht. De tip van de naald kan opwarmen. We weten dat het plaatsen en opwarmen van deze naalden onaangenaam kan aanvoelen. Om die reden zal er tijdens deze behandeling licht verdovende medicatie toegediend worden via een infuus. Je zal hierdoor rustiger worden en je spieren meer ontspannen. Je wordt wat slaperig zodat de behandeling minder belastend voor je is. Je hartritme, bloeddruk en zuurstof in het bloed worden voortdurend gecontroleerd tijdens de behandeling.

Wanneer de naalden op de juiste plaats zitten, worden twee tests uitgevoerd om de positie te bevestigen.

  • bij de eerste test krijg je een ‘zinderend’ gevoel
  • bij de tweede test voel je eerder klopjes

Zodra je dit voelt, dien je dit onmiddellijk te vermelden. Het is niet de bedoeling dat dit pijnlijk is maar het geeft ons een idee van de positie van de naald(en) ten opzichte van de zenuw. Het is heel belangrijk dat je goed meewerkt en de vragen van de arts goed beantwoordt.

Wanneer de naalden exact op de juiste plaats zitten, wordt de zenuw lokaal verdoofd en begint de behandeling. Met behulp van een radiofrequente stroom, wordt gedurende anderhalve tot drie minuten een warmte van 80 °C opgewekt. Hierdoor wordt de pijngeleiding van de zenuwen van het kniegewricht gewijzigd.

De hoeveelheid X-stralen die bij dit onderzoek wordt gebruikt, is zo gering dat de kans op schadelijke effecten zeer klein is, zelfs als je meerdere infiltraties hebt ondergaan.

Na de behandeling

Na de infiltratie blijf je nog een uur in de relaxzetel liggen zonder op te staan. Als je hulp nodig hebt, kun je altijd een verpleegkundige roepen. Gedurende deze tijd worden je bloeddruk, hartslag en pijn gecontroleerd. Het is mogelijk dat je de eerste twee weken meer pijn ervaart. Dit komt omdat ter hoogte van de zenuw van het kniegewricht een brandwondje werd gemaakt.

Het pijnstillend effect van de radiofrequente behandeling zal pas optreden na enkele weken.

Brochure

Brochure

In de brochure die zich onderaan deze pagina bevindt, vind je meer uitleg over:

  • het verloop van de zenuwblokkade
  • het verloop van de opname en de behandeling
  • de mogelijke bijwerkingen en complicaties

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 02/12/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Decaigny Veronique