POEM
Wat is het?
Wat is het?Een Per-Orale Endoscopische Myotomie (POEM) is een ingreep waarbij de spierlaag in de slokdarm wordt doorgesneden. De ingreep gebeurt volledig via de gastroscoop, dit is een smalle flexibele slang met een camera die via de mond in de slokdarm wordt ingebracht tijdens het maagonderzoek (gastroscopie). Er wordt dus geen insnede in de huid gemaakt.
Wanneer aangewezen?
Wanneer aangewezen?Deze behandeling wordt uitgevoerd bij patiënten met bewegingsstoornissen van de slokdarm zoals achalasie, waarbij de sluitspier aan de maagingang (ook wel ‘maagklep’ genoemd) in een kramp zit.
Voorbereiding op de ingreep
Voorbereiding op de ingreepLeef volgende richtlijnen strikt na om problemen tijdens de ingreep te vermijden:
Als je bloedverdunners (behalve Asaflow ®) neemt, stop dan tijdig met de inname ervan. Raadpleeg je arts hiervoor.
Als je gelnagels hebt, verwijder deze op je wijsvinger. Dit is belangrijk voor het meten van je zuurstofgehalte in je bloed tijdens het onderzoek.
3 dagen voor de ingreep
neem enkel nog vloeibare voeding in (zoals gemixte soep, pap of heldere dranken)
1 dag voor de ingreep:
drink enkel nog heldere vloeistoffen (zoals water, appelsap, sportdranken, heldere bouillon, koffie (zonder melk), cola)
de dag van de ingreep:
je moet minstens 12 uur voor de ingreep volledig nuchter zijn. Dit betekent dat je ook geen medicatie mag innemen (uitzonderingen hierop worden best met de behandelend arts besproken)
De dag van de ingreep
De dag van de ingreepKom naar ons ziekenhuis op het afgesproken uur. Je hoeft niet vroeger te komen. Ga in het atrium (inkomhal) naar een van de e-kiosken en meld je aan met je identiteitskaart. Je krijgt via de e-kiosk een ticket met een volgnummer dat wordt geprojecteerd op de tv-schermen in het wachtpunt atrium. Je dossier wordt vervolledigd en je krijgt een zorgbandje met je naam, voornaam en geboortedatum. Na de inschrijving word je doorgestuurd naar de wachtzaal van het dagziekenhuis.
Je wordt volgens het tijdstip van je onderzoek gevraagd om je om te kleden in een kleedhokje. Trek daar een operatiehemdje, badjas en antislipkousen aan. Dit ligt klaar in het kleedhokje. Je bril (lenzen thuis laten, draag enkel je bril!), kunstgebit en hoorapparaat mag je aanhouden tot aan het onderzoek. Je kleren gaan in een afgesloten zak. Hierna wacht je in een loungeruimte tot je aan de beurt bent voor de ingreep. Je kan ondertussen wat tv kijken. Er is ook lectuur aanwezig.
De verpleegkundige brengt je naar de voorbereidingsruimte. Daar neem je plaats op een onderzoekstafel. Nu gaan je bril, kunstgebit en hoorapparaat in een apart zakje. Je krijgt klevers op de borst om je hartritme te volgen, een meter aan je wijsvinger om je zuurstofgehalte te meten in je bloed en er wordt een infuus geplaatst om je zo te verdoven. Daarna word je naar de onderzoeksruimte gebracht waar je de anesthesist en je arts nog even ziet voor het onderzoek.
Een POEM gebeurt onder algemene verdoving. Je zal dus niets van het onderzoek voelen. Tijdens het onderzoek word je beademd door een toestel via een buisje dat in de luchtpijp geplaatst wordt (intubatie). Via de mond wordt de endoscoop in de slokdarm gebracht. De arts bekijkt de binnenzijde van de slokdarm op een beeldscherm en zal de incisieplaats bepalen . Via de endoscoop kan de arts instrumenten inbrengen om een kleine incisie in de slokdarm te maken , zo wordt een tunnel gemaakt tussen de oppervlakkige slokdarmwand en de spierlaag. Vervolgens wordt de spierlaag doorgesneden. Op het einde van de procedure wordt de insnede in de slokdarm dichtgemaakt met behulp van clips.
Na de ingreep ga je naar de ontwaakzaal. Eens je goed wakker bent, word je door een medewerker naar je kamer gebracht. Daar kan je verder uitrusten. Na de procedure mag je nog niet onmiddellijk eten of drinken, je krijgt wel vocht toegediend via een infuus. De dag van het onderzoek zal je arts de voorlopige resultaten van het onderzoek met jou bespreken. Een eventuele vervolgconsultatie wordt meegegeven. Je huisarts ontvangt hiervan ook een verslag.
De dag na de procedure zal de arts - nadat hij jou heeft gezien – beslissen of je terug mag starten met voeding of dat nog aanvullend onderzoek noodzakelijk is. Standaard worden er na de procedure 2 nachten in het ziekenhuis voorzien. Wanneer je weinig klachten hebt en eten lukt behoorlijk, kan je mogelijks al na 1 nacht naar huis.
Mogelijke complicaties
Mogelijke complicatiesWij zijn een ervaren, goed opgeleid team, uitgerust met een modern endoscopielokaal voorzien van alle noodzakelijke apparatuur. De verdoving gebeurt door een anesthesist. Er kunnen ernstige complicaties ontstaan na het onderzoek, maar dit gebeurt zelden.
- Je kan na het onderzoek pijn hebben achter het borstbeen. Om deze pijn te verzachten, wordt de nodige medicatie toegediend. Meestal is de pijn na één dag al verdwenen.
- De belangrijkste complicaties zijn een bloeding, infectie of slokdarmperforatie. Dit is over het algemeen goed te behandelen, maar meestal moet je in dit geval langer in het ziekenhuis blijven.
Kostenraming
KostenramingCentra & specialisaties
Centra & specialisaties
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Prof. Dr. Van Steenkiste Christophe