Robotgeassisteerde kijkoperatie liesbreukherstel
In september 2016 startte het Herniacentrum Maria Middelares Gent als eerste Europese centrum met het aanbieden van robotgeassisteerd laparoscopisch herniaherstel. Dat gebeurde na een uitgebreide opleiding in de Verenigde Staten.
De ingreep is in essentie dezelfde als met traditionele laparoscopie. Het verschil ligt in het feit dat de chirurg de instrumenten en de camera vanuit een console hanteert. In het Herniacentrum Maria Middelares Gent maken we hiervoor gebruik van de nieuwste generatie robot Intuitive DaVinci Xi. Intussen is dr. Muysoms opleider voor Europese chirurgen.
Samen met andere chirurgen die hierin expert zijn, werden enkele innovatieve technieken ontwikkeld in het Hernia Centrum Maria Middelares Gent. Daarbij wordt de prothese niet in de buik, maar tussen de verschillende spierlagen geplaatst.
- De TARUP (trans abdominal reromuscular umbilical prosthesis) behoudt de voordelen van de kijkoperatie, maar vermijdt het plaatsen van een prothese in contact met de darmen en de pijnlijke fixatie van de prothese met nietjes.
- Voor erg brede littekenbreuken werd een robotgeassisteerde techniek roboTAR (robot assisted Transversus Abdominus Release) ontwikkeld. Die vermijdt dat de hele wonde opnieuw moet worden opengemaakt. Niet elke patiënt komt in aanmerking voor een roboTAR. Wanneer dat wel het geval is, zijn de voordelen erg groot doordat grote sneden vermeden worden.
Voer een kostenraming uit onderaan de pagina.
Kostenraming
KostenramingCentra & specialisaties
Centra & specialisatiesLaatste publicatiedatum: 06/08/2024