Stijgbeugeloperatie
Symptomen en oorzaken
Symptomen en oorzakenWat is het?
Een stapedotomie of stijgbeugeloperatie is een ingreep die we in bepaalde gevallen kunnen uitvoeren bij otosclerose (verkalkingen in midden- of binnenoor).
Verloop
Stapedotomieën worden niet zo enorm veel gedaan, wij doen er in ons ziekenhuis relatief veel in vergelijking met andere ziekenhuizen.
Een stapedotomie is een kleine ingreep die meestal maar 45 minuten duurt. Meestal is er geen uitwendig zichtbare insnede (we gaan langs de gehoorgang). Er is weinig bloedverlies en de ingreep verloopt grotendeels in dagopname. Echter is het is wel een delicate ingreep omdat we een opening maken naar het slakkenhuis.
Kenmerken
Ongemakken gedurende de eerste dagen na de ingreep zijn:
- een lichte verandering van de smaak (bij jonge mensen recupereert dit bijna altijd na enkele weken, bij oudere mensen blijft er soms een lichte verandering aanwezig)
- lichte evenwichtslast gedurende enkele dagen
- onaangenaam, schel klinken van geluiden: dit verbetert steeds na enkele weken
Mogelijke risico's
Er is een risico van ongeveer 1 % op gehoorverlies (in het beste geval een licht gehoorverlies, in het allerslechtste geval doofheid, tinnitus en/of evenwichtsstoornissen).
Richtlijnen voor thuis
Na de ingreep mag je drie weken niet sporten, vliegen of zware arbeid verrichten. Verder mag je gedurende een maand niet zwemmen.
Tinnitus verbetert meestal, maar het kan de weken na de ingreep tijdelijk wat slechter zijn. Wanneer patiënten dan angstig zijn en erop focussen, kan dat zoals bij alle vormen van tinnitus zo blijven. Sinds wij deze patiënten voor de ingreep begeleiden met een sessie 'tinnitusraadpleging' is dit niet meer voorgekomen.
Resultaten
De resultaten zijn erg goed, ongeveer 90 % van de patiënten is erg tevreden. Daarnaast vindt de overige 10 % van de patiënten dat het resultaat er wel is, maar hadden ze er iets meer van verwacht.
Kostenraming
KostenramingCentra & specialisaties
Centra & specialisaties
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith