Trommelvliesbuisjes bij kinderen
Symptomen en oorzaken
Symptomen en oorzakenVoorbereiding
Voeding
Je kind mag heldere dranken zoals niet-bruisend water en heldere fruitsappen zonder pulp drinken tot twee uur vóór de ingreep. Je kind mag een lichte maaltijd zoals een boterham of toast met confituur eten tot zes uur vóór de ingreep. Flesvoeding is toegestaan tot deze tijd, maar je kind mag geen vette voeding of vlees eten.
Medicatie
Indien je kind behandeld wordt met aerosol of puffs voor de longen, geef je deze medicatie ook de ochtend van de ingreep.
Vragenlijst
Tijdens de consultatie kreeg je een omslag mee met infobrochures. Vul de vragenlijst in die van toepassing is op je kind. Indien je deze niet kreeg, kan je de vragenlijst nog invullen op het moment van de inschrijving.
KidsID/ISI-kaart
Meld je hiermee aan bij één van de e-kiosken in de inkomhal van het ziekenhuis. Indien je geen KidsID hebt, meld je je aan bij de infobalie. Van hieruit schuif je vervolgens door naar de inschrijvingen.
Wat als je kind onverwacht ziek is?
De operatiedatum werd in overleg vastgelegd. Als je kind ziek is op de dag van de ingreep, wordt de operatie echter best uitgesteld.
- Is je kind ziek de dagen voor de ingreep en twijfel je of de ingreep kan doorgaan? Vraag dan advies aan je huisarts of aan je behandelend neus-, keel- en oorarts via het secretariaat 09 246 83 00.
- Is je kind ziek geworden op de dag van de ingreep? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de opnamedienst op het nummer 09 246 96 60.
Diagnose en behandeling
Diagnose en behandelingBehandeling
De operatie gebeurt onder een korte, volledige verdoving. Een van beide ouders mag je kind begeleiden tot in de operatiezaal. Na de ingreep kan een van beide ouders terug bij het kind op de ontwaakzaal.
Het ontslag gebeurt door de behandelend neus-, keel- en oorarts in overleg met de verantwoordelijke anesthesist.
Opvolging:
- Een controle-onderzoek na één à twee weken is aangewezen. Dit onderzoek wordt in overleg met je arts gepland. Tot aan de eerste controle-afspraak mag er geen water in het oor terechtkomen.
- Als er geen problemen zijn, mag je kind na de controle-afspraak zwemmen. Vermijd duiken zolang er buisjes zijn.
- Vermijd zeep in het oor zolang er buisjes zijn.
- Het trommelvliesbuisje groeit meestal spontaan uit het trommelvlies, gemiddeld na één jaar. Het belandt zo in de gehoorgang en vindt spontaan zijn weg naar buiten. Het gaatje in het trommelvlies sluit zich gewoonlijk vanzelf.
Mogelijke complicaties:
De complicaties van het plaatsen van trommelvliesbuisjes zijn gering.
- Drainage van etter doorheen het buisje (oorloop) is geen complicatie maar net het doel van de buisjes. Hierdoor heeft je kind minder pijn bij een oorontsteking en kan dit behandeld worden met lokale antibioticadruppels in plaats van systemische antibiotica. Soms is er langdurige oorloop die niet overgaat met de standaard druppels. Contacteer dan je arts voor advies.
- Trommelvliesperforatie: na het uitgroeien van een buisje kan er een gaatje in het trommelvlies blijven (1-2%). Hierbij mag er geen water in het oor komen; zwemmen met oordoppen is dan aangewezen. Dat kan op termijn hersteld worden indien gewenst met een ingreep (myringoplastie).
- Migratie van een trommelvliesbuisje naar het middenoor tijdens de ingreep. Dat gaat bijna nooit gepaard met klachten en kan chirurgisch verwijderd worden indien nodig.
Kostenraming
KostenramingCentra & specialisaties
Centra & specialisaties
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 12/12/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith