AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Armen en benen

Opgelet: onderstaande info betreft enkel de dienst orthopedie van de site AZ Maria Middelares.

Onze dienst orthopedie en traumatologie omvat heel wat orthopedisch chirurgen met elk hun eigen expertise en specialiteit. Hieronder vind je enkele van de meest frequente orthopedische klachten, opgelijst volgens anatomische regio, met wat extra uitleg en een verwijzing naar de artsen gespecialiseerd in deze problematiek. Iedere orthopedist is daarnaast gekwalificeerd om trauma’s te behandelen die onder meer via de spoeddienst ons ziekenhuis binnenkomen.

Voet en enkel

Voet en enkel

Onze voeten kunnen opgedeeld worden in drie grotere delen: achter-, midden- en voorvoet. Ze bestaan uit een complexe structuur van botjes, ligamenten, spieren en pezen. Om te kunnen staan, stappen, lopen, springen … moeten alle onderdelen van deze structuur op de juiste manier samenwerken. Door middel van de enkel kunnen we onze voeten in verschillende richtingen bewegen.

Klachten aan de voet of enkel kunnen ontstaan door plotse letsels, verkeerde bewegingen of overbelasting van bepaalde structuren.

Aandoeningen en behandelingen

Afwijkende stand van de tenenPijn aan de achillespeesPijn in de voorvoet
Doorgezakte voet en platvoetenPijn aan de enkelPijn onderaan de hiel
Gebroken enkelPijn bovenaan de hielVervorming van een of meerdere tenen
Gebroken hielbeen


Diabetesvoetkliniek

Diabetespatiënten met atone wondvorming aan de voeten kunnen elke vrijdag op consultatie komen in de diabetesvoetkliniek van AZ Maria Middelares. Voor een afspraak bel je naar 09 246 13 50.

Hand en pols

Hand en pols

Onze handen zijn via de pols aan de onderarm verbonden. Hand en pols bestaan uit vele botjes die verbonden zijn door gewrichtsbanden. Door de spieren en pezen in de hand en onderarm kunnen we bewegingen maken. Er lopen ook drie belangrijke zenuwen in de hand die o.a. zorgen voor gevoel.

Naast plotse letsels treden klachten in hand en pols vaak op door overbelasting en ingeklemde zenuwen.

Aandoeningen

Pijn aan de voorarmTintelende vingers
SpringvingerVerlittekening in de handpalm

De knie is het gewricht dat functioneert als scharnier tussen ons dijbeen en onderbeen. Vooraan wordt de knie beschermd door de knieschijf. De bewegingen van de knie verlopen soepel door de aanwezigheid van kraakbeen, zoals bv. de meniscus. Verschillende kniebanden, zoals bv. de kruisbanden, zorgen dan weer voor stabiliteit in de knie.

Pijn in de knie kan ontstaan door jarenlange slijtage, ontsteking, overbelasting of een plots letsel.

Aandoeningen

Artrose in de knieLetsels aan de kruis-/gewrichtsbandenScheur in de meniscus
KnieschijfproblemenLetsels aan het kraakbeenRunner's knee

De heup is de plek waar onze benen aan ons bovenlichaam verbonden worden. In de heup bevindt zich het heupgewricht, een kogelgewricht dat door zijn flexibiliteit zorgt voor een grote bewegingsvrijheid. Het gewricht bestaat uit de heupkom (gevormd door het bekken) en de heupkop (op het dijbeen) die precies in mekaar passen. Kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht zonder wrijving kan functioneren.

Veel klachten in de heup treden op als de slijtage van het kraakbeen ernstige vormen aanneemt.

Aandoeningen

Artrose in de heup

Botsende heup

Avasculaire necroseKlikkende heup

Schouder

Schouder

Onze schouder vormt de verbinding tussen de bovenarm en de romp en bestaat uit drie beenderen: het schouderblad, het bovenarmbeen en het sleutelbeen. Door een complex samenspel tussen botten en spieren is de schouder een heel beweeglijk gewricht.

Naast plotse letsels ontstaan klachten in de schouder vaak door overbelasting of slijtage aan spieren en pezen.

Aandoeningen

AC-luxatieInstabiliteitSchouderluxatie
BicepsproblemenPeesverkalkingenSchouderprothese
Impingement/AC-artroseRotator cuff scheur

Elleboog

Elleboog

De elleboog is het gewricht dat het bovenarmbeen verbindt met de ellepijp en het spaakbeen in de onderarm. Dankzij de elleboog kunnen we niet alleen onze arm plooien en strekken maar ook onze onderarm en hand omdraaien. Een stevig gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden zorgen voor stabiliteit. Daarnaast lopen door de elleboog ook belangrijke zenuwen die vanuit de nek en schouder tot de hand reiken.

Klachten kunnen optreden als een van de onderdelen van de elleboog niet meer naar behoren functioneert.

Aandoeningen

Pijn binnenkant elleboogPijn buitenkant elleboogPijn binnenin elleboog

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.