AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Innovatie

Innovatieprojecten FOD Volksgezondheid

Selectiecriteria FOD

- Samenwerking tussen verschillende zorgpartners
- Belang van een vlotte uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners in de FHIR-standaard (Fast Healthcare Interoperability Resources)
- Concrete toepassingsmogelijkheden in de praktijk.
- Mogelijke uitrol naar andere zorgvoorzieningen of voor andere pathologie
- …

Met het budget innovatie wil de Federale OverheidsDienst Volksgezondheid ziekenhuizen stimuleren om vernieuwende digitale tools of praktijken uit te rollen in de zorg. Bijkomende doelstelling is het professionalisme in de sector nog meer te vergroten door expertise en knowhow te delen. Ziekenhuizen die aanspraak willen maken op het budget, kregen de kans om hiervoor samen met verschillende zorgpartners één of meerdere projecten in te dienen. Ook Maria Middelares zet mee de schouders onder enkele projecten.

De projecten waaraan Maria Middelares deelneemt betreffen verschillende diensten (spoed, diabetes, intraveneuze antimicobiële behandeling in de thuisomgeving (OPAT) ...).

Het betreft projecten rond:

  • de inzet van slimme apparaten voor een effectievere en kostenefficiëntere diabeteseducatie
  • het gebruik van artificiële intelligentie (AI) voor heldere raadpleging- en hospitalisatieverslagen
  • het gebruik van AI om zorgverleners in de woonzorgcentra te ondersteunen bij de triage van bewoners in woonzorgcentra (differentiaaldiagnose)
  • de inzet van smart glasses (slimme brillen die gegevens kunnen vastleggen en de uitwisseling tussen zorgverstrekkers faciliteren) op spoed voor een hogere efficiëntie en patiëntgerichte benadering
  • de uitwerking van een model waarbij AI ondersteunt bij de opvolging van patiënten in de thuissituatie (uitwisseling gegevens, real-time data over de toestand van de patiënt ..)

Stapsgewijs lichten we hieronder de projecten verder in detail toe.

Thuiszorgorganisatie i-mens voerde in 2023 een klinische studie uit om te onderzoeken of een hybride zorgpad diabetes type 2 effectief en kostenefficiënt georganiseerd kan worden.

In deze studie maten patiënten zelf regelmatig een aantal parameters met slimme toestellen die gekoppeld waren aan een gevalideerde app (mHealth-piramide). Zorgcentrale Z-plus monitorde 24/7 de parameters en bood just-in-time interventies aan bij overschrijding van grenswaarden of gemiste parameterregistratie. Via een escalatieprotocol spraken ze de juiste zorgverlener aan (triage) voor verdere acties zoals educatie aan huis, extra consultatie bij de (huis)arts...

Een structurele implementatie zit inmiddels in de pipeline.

Een volgende stap is ook huisartsen en ziekenhuizen te betrekken zodat ze op basis van data die de patiënt wil delen, nog gerichtere zorg kunnen bieden. Daarnaast is het opzet om te testen of deze manier van werken ook zijn meerwaarde kan kennen voor personen met diabetes type 2 die extra ondersteuning krijgen via de RIZIV-conventie.

Dankzij dit project hopen de partners betere zorg bieden om personen met diabetes langer gezond te houden, complicaties op lange termijn te vermijden en zo de kosten en belasting voor het zorgsysteem te beperken.

Deelnemende partners:

i-mens & AZ Maria Middelares, AZ Sint-Vincentius Deinze, AZ Sint-Blasius, AZ Groeninge, RZ Tienen, Z-Plus, Diabetes Liga, Odisee, Comarch, Nexuzhealth, Roche, Adviesraad Solidaris, Sciensano ‘Care4Diabetes’, BeMedTech, Mederi

Sinds 2023 kunnen patiënten een vergoeding krijgen voor hun antitumorale of antibioticabehandeling via thuishospitalisatie. Om de thuishospitalisatie in goede banen te leiden, werken het ziekenhuisteam, verpleegkundigen en huisartsen samen met de patiënt een multidisciplinair zorgplan uit, dat door het ziekenhuisteam wordt aangestuurd. De ziekenhuisspecialist en de ziekenhuisapotheker volgen de patiënt doorheen de hele behandeling op. De patiënt zelf meet op gezette tijdstippen zelf een aantal parameters.

Wat zijn hierbij de grootste uitdagingen?

  1. De uitwisseling van gegevens tussen de verschillende systemen die de zorgprofessionals gebruiken is moeilijk.
  2. Real-time kwaliteitsvolle data over de toestand van de patiënt ontbreekt.
  3. De zorgprofessionals communiceren nog te vaak telefonisch of via e-mail door een gebrek een vlotte digitale uitwisseling van gegevens.

Hoe gaan we in dit project de uitdagingen aan?

  1. We werken een model uit voor de digitalisering van transmurale zorgpaden. Daarvoor baseren we ons op de eerdere ervaringen (use cases) met thuishospitalisatie en hanteren we de internationale standaard voor de uitwisseling van gegevens tussen artsen/verpleegkundigen/ziekenhuis (FHIR).
  2. Duidelijke afspraken rond verantwoordelijkheden bepalen welke zorgpartner wanneer handelt, zodat telkens op het juiste moment de juiste acties volgen. Ook de patiënt zelf weet duidelijk wat verwacht wordt. We ontwikkelen aanpasbare algoritmes waardoor het sneller duidelijk wordt wanneer de patiënt achteruitgaat.
  3. Via FHIR kan overleg en samenwerking tussen artsen/verpleegkundigen/ziekenhuis efficiënter.

Doelstelling is om deze manier van werken uit te werken en vervolgens uit te kunnen rollen voor diverse patiëntengroepen en zorgprofessionals.

Deelnemende partners:

OLV Ziekenhuis Aalst, Jan Yperman Ziekenhuis, A.S.Z. Aalst, AZ Maria Middelares, AZ Sint-Vincentius Deinze, Wit-Gele Kruis Vlaanderen, ZorgConnect, Mederi, i-mens, Nexuzhealth.

Voor de digitalisering van de transmurale zorgpaden en de bijhorende digitale communicatie wordt samengewerkt met Remecare BV.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.