AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Neurologie

Samen Veilig Mobiel - Rijvaardigheidscentrum

Heb je twijfels over je eigen rijveiligheid of die van je partner, ouder of grootouder? In het Centrum Samen Veilig Mobiel van Maria Middelares staat een speciaal opgeleid team klaar om de medische rijgeschiktheid en vaardigheden op de weg te evalueren, advies te verlenen en rijveiligheid (vroeg)tijdig bespreekbaar te maken.

Wanneer is het belangrijk om de rijveiligheid te evalueren?

Wanneer is het belangrijk om de rijveiligheid te evalueren?

Ouderen zijn geen slechte bestuurders, maar leeftijdsgebonden veranderingen kunnen wel een belangrijke impact hebben op het rijgedrag. Daarnaast hebben oudere bestuurders ook een verhoogde kans op bepaalde aandoeningen, zoals gezichts- en geheugenproblemen.

Je laat de rijgeschiktheid best evalueren:

  • na een gebeurtenis of vaststelling die ongerustheid aanwakkert
  • na een diagnose van de ziekte van Parkinson of een andere neurologische aandoening die de rijveiligheid mogelijk kan beïnvloeden
  • als je als oudere weggebruiker zelf twijfelt aan je rijveiligheid
  • als je als naaste of familielid van een oudere weggebruiker twijfelt aan de rijveiligheid van de oudere weggebruiker

Een bestuurder kan een beroep doen op het centrum op vraag van de familie, na doorverwijzing van een arts of verzekeringsmaatschappij of op eigen initiatief.

Hoe verloopt de beoordeling?

Hoe verloopt de beoordeling?

In een eerste gesprek vormt de geriater of neuroloog een beeld van de rijervaring, het medisch dossier, de gezichtsfuncties en psychologische rijgeschiktheid. Als ook de cognitieve en theoretische rijvaardigheden dit toelaten, zal de bestuurder worden uitgenodigd voor een rit op de weg, onder leiding van een erkend rijinstructeur.

In een eindgesprek wordt het besluit over de rijgeschiktheid meegedeeld. Bij een positief besluit kunnen bijkomende trainingen of opfriscursussen een belangrijke rol spelen. Bij een negatief advies helpen we graag meezoeken naar alternatieve oplossingen om je mobiliteit zo goed mogelijk te vrijwaren.

Meer info?

Meer info?

Neem voor vragen of meer info contact op met ons geriatrisch dagziekenhuis:

samenveiligmobiel@mijnziekenhuis.be
09 246 42 51

Waar vind je ons?

Waar vind je ons?

Folder

Folder