AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Ziekenhuisapotheek

Veelgestelde vragen

Thuismedicatie, die vaak grotendeels uit generieken bestaat, kan voor verwarring zorgen tijdens een opname in en bij ontslag uit het ziekenhuis.

De ziekenhuisapotheek kan echter onmogelijk van alle geneesmiddelen alle merken in huis hebben. Daarom wordt er in het ziekenhuis een selectie gemaakt. Tijdens je opname in het ziekenhuis worden de geneesmiddelen die je thuis neemt vervangen door geneesmiddelen met dezelfde werking.

De apotheek stelt een document op met de vervangingen. Bij ontslag wordt dit document meegegeven.

Bij je thuiskomst mag je voor de verder te zetten thuismedicatie terug op je vertrouwde medicatie overschakelen. Je betaalt in het ziekenhuis niet meer voor je medicatie.

Er zijn heel veel preparaten op de markt die omwille van hun structuur niet geplet mogen worden!

Maagsapresistente of omhulde preparaten

Deze preparaten hebben als doel :

  • Bescherming van de maag tegen schadelijke effecten door het geneesmiddel
    Voorbeeld: Asaflow, Cardioaspirine, Naprosyne E.C.
    Deze geneesmiddelen zijn omgeven door een film die onoplosbaar is in de zure maag. Wanneer het geneesmiddel in de minder zure darm komt, lost de omhullende film op in het darmsap en kan het geneesmiddel vrijkomen. Je moet deze geneesmiddelen dus zonder kauwen met water innemen. Als deze geneesmiddelen geplet worden, wordt de omhullende film kapot gemalen en treedt er door contact tussen het geneesmiddel en de maag irritatie van het maagslijmvlies op.
  • Bescherming van het geneesmiddel tegen vernietiging door maagzuur
    Voorbeeld: Creon (Pancreasenzymes): capsules met granules (bolletjes) die maagsapresistent zijn
    Door een maagsapresistente film worden de in de granules aanwezige enzymen niet afgebroken in het maagzuur. Wanneer de granules in de darm komen, lost de film op en komen de pancreasenzymen vrij waar en wanneer het nodig is. Wanneer de granules geplet worden, wordt de film kapot gemaakt. Bij inname van dit poeder worden de pancreasenzymen afgebroken door het maagzuur en de werking van het geneesmiddel tenietgedaan.

Preparaten met vertraagde/verlengde vrijstelling

Er zijn twee grote voordelen bij het gebruik van preparaten met een verlengde werking:

  1. Geneesmiddelen moeten minder vaak ingenomen worden, waardoor de therapietrouw verbetert.
  2. Fluctuaties (schommelingen) in plasmaspiegels en piekconcentraties worden vermeden.

Voorbeeld: Adalat Oros 30mg
Adalat oros bevat 30 mg nifedipine dat over 24 uur vrijgegeven wordt via een pompsysteem, waardoor maar 1 inname per dag nodig is. Bij pletten wordt de structuur van de pomp vernietigd en bij inname wordt ineens 30 mg nifedipine opgenomen met een overdosering tot gevolg.

Wens je na te gaan of je medicatie geplet mag worden?

Onze apotheek mag enkel geneesmiddelen afleveren die in het ziekenhuis gebruikt worden of geneesmiddelen die niet in de openbare apotheek te verkrijgen zijn. Deze laatste kunnen enkel op voorschrift van een arts van ons ziekenhuis afgeleverd worden.

Hier kan je meer informatie vinden over je factuur.

Bij vragen kan je contact nemen met de dienst facturatie.

Dienst facturatie

Tel: +32 9 246 20 20
E-mail: facturatie@mijnziekenhuis.be

Indien je vragen hebt over je factuur, contacteer dan de dienst facturatie. De dienst is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 14 uur.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.