AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Echo-endoscopie

Wat is het?

Wat is het?

Dit onderzoek van het spijsverteringsstelsel combineert de endoscopie met de inwendige echografie, eventueel aangevuld met dopplerstudie en zonodig biopsie. Het is een veilig onderzoek dat goed verdragen wordt.

Een echo-endoscopie is mogelijk bij verschillende organen:

  • slokdarm/maag/pancreas
    Tijdens het onderzoek wordt een flexibele slang voorzien van een videocamera en een echografiesonde langs de mond ingevoerd. Het onderzoek verschaft gedetailleerde informatie over galwegen, galblaas, pancreas, lever, maag, en slokdarm.
  • endeldarm
    Tijdens het onderzoek wordt een flexibele slang voorzien van een videocamera en een echografiesonde langs de aars ingevoerd. Dit onderzoek verschaft gedetailleerde informatie over het uiteinde van de dikke darm (= endeldarm).

Indien je arts een echo-endoscopie aanraadt en je weigert het onderzoek, kan dit leiden tot een laattijdige of verkeerde diagnose met mogelijk nare gevolgen en een niet optimale therapie keuze.

Aandachtspunten

Verwittig ons bij:

  • zwangerschap;
  • allergie, overgevoeligheid of intolerantie (latex, Xylocaïne …);
  • stollingsproblemen of inname van bloedverdunners (Marevan, Sintrom, Marcoumar, Ticlid, Plavix, Pradaxa, Xarelto, Aspirine …);
  • kunstklep of prothese: sommige patiënten moeten antibiotica krijgen voor en na een ingreep;
  • epilepsie, diabetes, chronische hart-, long- en nieraandoeningen: vereisen specifieke aandacht voor de medicatie.

Aarzel niet om meer uitleg te vragen.

Wanneer?

Wanneer?

De beslissing tot het uitvoeren van dit onderzoek werd genomen na grondige studie van jouw klachten, een klinisch onderzoek, laboratoriumtesten en eventueel bijkomende onderzoeken zoals echografie, endoscopie, CT- of MR-scan.

Verloop van het onderzoek

Verloop van het onderzoek

Echo-endoscopie van de slokdarm/maag/pancreas

Voorbereiding

  • Je komt nuchter (minimum zes uur) naar het ziekenhuis. Indien het onderzoek in de namiddag gebeurt mag je vóór 7 uur ’s morgens nog een licht ontbijt nemen (boterham met confituur of smeerkaas).
  • Je rookt niet de dag van het onderzoek en de dagen ervoor zo weinig mogelijk.
  • Neem geen zuurremmmers zoals Maalox, Gaviscon ... in de dag voor het onderzoek.
  • Vraag specifiek richtlijnen indien je diabetes-, epilepsie-, chronische hart-, long - of nierpatiënt bent of bloedverdunners inneemt.
  • Laat uitneembare tandprothesen op je kamer. Beschadiging van tanden (meer kans bij slecht gebit) is niet uitgesloten tijdens een endoscopie of een verdoving.

Gelieve je aan te melden met je identiteitskaart aan de e-kiosk; volg de verdere instructies op je ticket uit de e-kiosk.

Veiligheid en hygiëne

Wij zijn een ervaren en goed opgeleid team, uitgerust met moderne infrastructuur. De verdoving wordt uitgevoerd door een anesthesist.

Het onderzoek gebeurt in een endoscopielokaal voorzien van alle noodzakelijke anesthesieapparatuur en endoscopiemateriaal. Elke endoscoop wordt voor en na elk onderzoek grondig gereinigd en gedesinfecteerd in een automatische wasmachine met controle van de procedure. Onze desinfectie beantwoordt aan de Europese norm.

Verloop

  • Het onderzoek wordt onder verdoving uitgevoerd omdat het lang kan duren en een optimale medewerking van de patiënt vereist.
  • Je krijgt een infuus in een ader van de arm om medicatie toe te dienen.

Na afloop van het onderzoek

Je ontwaakt op de recovery. Nadien word je naar het dagziekenhuis gebracht.

Na het onderzoek kan je kortstondig keelirritatie, milde sufheid of draaiingen vertonen (door de anesthesie). Een licht opgeblazen buik kan ook. Dit verdwijnt meestal spontaan.

Je mag niet alleen met een voertuig naar huis en je bent één dag werkonbekwaam. Plan na het onderzoek geen belangrijke activiteiten. Je concentratie en beoordeling zijn mogelijks verminderd.

Echo-endoscopie van de endeldarm

Voorbereiding

Gelieve je 30 minuten vóór het onderzoek aan te melden met je identiteitskaart aan de e-kiosk. Volg de verdere instructies op je ticket uit de e-kiosk.

Een echo-endoscopie van de endeldarm vereist slechts een beperkte voorbereiding. Er wordt een klein lavement gegeven door één van onze endoscopie-verpleegkundigen.

Laat uitneembare tandprothesen op je kamer. Beschadiging van tanden (meer kans bij slecht gebit) is niet uitgesloten tijdens een endoscopie of een verdoving.

Verloop

Het onderzoek gebeurt in linker zijlig. De patiënten worden voor een echo-endoscopie van de endeldarm niet verdoofd.

Na afloop van het onderzoek

Het onderzoek gebeurt ambulant, dus zonder ziekenhuisopname.

Mogelijke risico's

Mogelijke risico's

Er treden bijna nooit verwikkelingen op. Uiterst zeldzaam is de perforatie van de maag of de slokdarm. In dit geval moet je geopereerd worden.

Een bloeding als gevolg van echo-endoscopie is zeldzaam en kan meestal zonder operatie behandeld worden.

Neem contact op indien volgende klachten zich voordoen:

  • aanhoudende hevige pijn
  • koorts
  • bloedverlies (rode of zwarte stoelgang)
  • elke verontrustende klacht.

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@mijnziekenhuis.be om deze raming op te maken.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.
Laatste publicatiedatum: 13/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Prof. Dr. Van Steenkiste Christophe